Home / Egyéb / Ismét középpontban térségünk fideszes országgyűlési képviselője

Ismét középpontban térségünk fideszes országgyűlési képviselője

Czunyiné Dr. Bertalan Judit „sikertörténete” nemcsak a digitális oktatásban, hanem a közbeszerzések terén is folytatódik.

Legutóbb a digitális oktatás bevezetésekor került a figyelem középpontjába Czunyiné Dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztosi munkája által, ugyanis a digitális oktatási rendszer megbukott. Márciusban oldalunkon is megjelent cikk az üggyel kapcsolatban.

 Ma pedig Hadházy Ákos sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a komáromi választókerületben is Boldog István módszerével történt a pályázati pénzek elosztása, a pályázatokon ugyanolyan mintázatot mutat a nyertes és a vesztes cégek szerepeltetése, mint az ügyészség által is gyanúsnak talált Jász-Nagykun-Szolnok megyei esetben. A módszerbeli egyezés nem lehet véletlen, állítja az ellenzéki politikus, hanem arra utal, hogy a TOP-os pénzeket rendszerszintű csalással osztották szét.

Hadházy szerint Czunyiné körzetében a Gombos Földgép Kft. esete mutatja meg, hogyan működhetett ez a rendszer. A Gombos Földgép Kft. szinte kizárólag Czunyiné körzetében nyert pályázatot: 2016 és 2020 között 17 közbeszerzésen tudott diadalmaskodni, abból 15-ször Komárom környékén. Az ellenzéki politikus vizsgálata szerint a közbeszerzések többsége mögött ugyanaz a céghálózat tűnik fel, így alapos a gyanú, hogy a közbeszerzések irányítottak voltak. A Gombos Kft. a Czunyiné körzetében közbeszerzések közül 12 esetben volt ajánlattevő, az állandó vesztes pedig a MARÉP Építőipari Kft. Ez a cég a honlapján azt állítja, hogy a Gombos Kft. rendszeres alvállalkozója, így gyakorlatilag függő viszonyban volt a „versenytárssal”.

A pályázatokon öt esetben nem is akadt más kihívója a Gombos Földgép Kft.-nek, csak a MARÉP Kft. Egy további közbeszerzésnél meghívott volt, ajánlatot azonban ott már be sem nyújtott. Két esetben a MARÉP Kft. is nyert. A 2019-es közbeszerzéseken az egyik vesztes ajánlattevő pedig éppen a Gombos Földgép Kft. volt. A másik tenderen egy Geotech nevű kft. nyújtott be ajánlatot, de ott is könnyű volt a verseny, mert a pályázatát érvénytelennek nyilvánították. Viszont a Geotechnek is viszonozták a gesztust: azokon a pályázatokon, ahol nyert, szinte mindig ott volt vesztes ajánlattevőként a MARÉP Kft.

A Gombos Kft. megnyert közbeszerzésein statisztaszerepet játszott a Szabados és Társa Kft. is. Ezt a vállalkozást kilenc alkalommal hívták meg versenytársnak, ajánlatot azonban nem nyújtott be. Egyetlen esetben volt értékelhető a pályázata, de azzal is csak vesztes lett. Az ilyen típusú közreműködésre azért van szükség, mert a közbeszerzési törvény előírja, hogy mennyi cégnek kell részt vennie a meghívásos pályázatokon. Ha nincs meg a létszám, a győztest nem lehet kihirdetni.

A legnagyobb tételű közbeszerzés egy 2,3 milliárdos sajtüzemépítés volt. A tendert nyílt eljárásban hirdették meg, de a Gombos Földgép Kft.-nek, itt is egy versenytársa akadt csak, a Szabados és Társa Kft. Hadházy szerint az eljárás közben a cég több mint félmilliárd forinttal emelhette az árat azzal az indoklással, hogy a megrendelő nem kellő gondossággal írta ki a pályázatot.

A 24.hu telefonon kereste a TOP-os pályázatokkal kapcsolatban Czunyiné Bertalan Juditot. Arra lettünk volna kíváncsiak, volt-e információja arról, hogy a Gombos Kft. vitte a pályázatok nagy részét, és hogy ehhez rendszeresen más cégek játszottak statisztaszerepet. A képviselő nem reagált a megkeresésre.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.