Home / Egyéb / A vártnál is többen csatlakoztak a tanársztrájkhoz

A vártnál is többen csatlakoztak a tanársztrájkhoz

A tanárok országszerte figyelmeztető sztrájkot tartottak hétfő reggel 8 és 10 között. A PDSZ országos választmányi tagja szerint a vártnál is többen csatlakoztak a demonstrálókhoz.

Kétórás figyelmeztető sztrájkba kezdtek hétfő délelőtt pedagógusok a két nagy pedagógus-szakszervezettel. Béremelést, a munkaterhek csökkentését és a kötelező oltásról szóló döntés visszavonását követelik. 

A reggel 8 és 10 közötti demonstrációra – amelyet a bíróság első fokon jogszerűnek ítélt – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy reagált, hogy a sztrájk „nem maradhat következmények nélkül”.

A Népszava becslése szerint 10-20 ezer tanár szüntette be a munkát hétfőn. A vártnál is többen csatlakoztak a demonstrálókhoz, alternatív iskolák fejezték ki szolidaritásukat, politikusok támogatják a tanársztrájkot, de a figyelmeztető sztrájk mellé állt például a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is. „A mindenki számára hozzáférhető minőségi oktatás és minőségi egészségügyi ellátás a társadalmi jólét alapja” – írták. A MOK szükségesnek tartja, hogy minden gyermek és tanulni vágyó fiatal hozzáférjen a minőségi oktatáshoz, ahogyan fontosnak tartja azt is, hogy a magyar emberek – korosztálytól függetlenül – egészségben éljenek. „Ezért szolidaritást vállalunk a pedagógusokkal, akik az előbbiért, és az egészségügyi szakdolgozókkal, akik velünk, orvosokkal együtt az utóbbiért felelősek.”

Támogatásáról biztosította a tanárokat a Freeszfe Egyesület, az ADOM Diákmozgalom, Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, a Nyelv és Tudomány – nyest.hu, a „Magyar Anyák” szervezete, a Békés Iskolák Közössége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is.

Több fővárosi iskolában tanítás nélküli munkanap van tegnap. Van olyan iskola, ahol a 600 diákból csak ketten jelentek meg. Több egyházi iskola is csatlakozott a kétórás figyelmeztető akcióhoz.

A sztrájkoló tanárok melletti kiállás és szolidaritás jegyében hétfőn délután 2 órától 200 autóból álló konvoj vonul majd Budapesten, a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezésében.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.