Home / Egyéb / A CIVILIKEN KÍVÜL SENKIT NEM ÉRDEKEL A KOPPÁNYMONOSTORIAK PROBLÉMÁJA

A CIVILIKEN KÍVÜL SENKIT NEM ÉRDEKEL A KOPPÁNYMONOSTORIAK PROBLÉMÁJA

SZOMBATON AZ ÉLHETŐBB KOPPÁNYMONOSTORÉRT DEMONSTRÁLTAK – A környezetromboló, oligarchákat gazdagító kiemelt beruházások ellen tüntettek a civilek Komáromban.

A Civil Kollégium Alapítvány STOP! Kiemelt Beruházások turnéjának szombati állomása Komárom Koppánymonostori nevű városrésze volt.

A demonstráció apropóját a Komáromban működő dél-koreai illetőségű akkumulátoripari vállalat, az SK Battery gyárához köthető beruházások adták. A koppánymonostori városrészben jó ideje probléma a komáromi ipari park okozta zajszennyezés, ezért hozták létre helyiek az Élhetőbb Monostorért nevű Facebook-oldalt.

Az itt közzétett lakossági levél szerint

jelenleg 1,5 kilométeres távolságba is elhallatszik a dél-koreai vállalat akkumulátorgyárának zaja.

A gyárra kiadott építési engedélyben a legnagyobb zajkibocsátóként a hűtőtornyok szerepelnek, ezt a környéken lakók személyes tapasztalatai is megerősítik.

A komáromi akkumulátorgyárban használt veszélyes vegyianyagok szintén súlyos problémát jelentenek, január végén egy üzemzavar következtében 14 embert kellett kórházba szállítani rosszullét miatt.

Ráadásul a demonstráción felszólaló helyi lakos és civil aktivista, Monostori Éva szerint

a helyieknek hiába kell folyamatosan komoly áldozatokat hozniuk a zaj-és környezetszennyezés miatt, Koppánymonostor lakói eddig kevés pozitív hozadékát látták a városrészükben működő gyárnak.

Felszólalásában Monostori is felhívta rá a figyelmet, hogy a városukban működő gyár okozta problémák Komárom-Esztergom megye számos más településén, így Tatán és Tatabányán is érezhetők, ugyanis az SK Battery-nek otthon adó komáromi ipari park megnövekedett vízigénye miatt nemrég megkezdődött egy olyan távvezeték építése, ami részben tatabányai vízaknákból, részben pedig egy tatai tartalékkútból szállíthat majd karsztvizet Komáromba.

A komáromi tüntetésen Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke felszólalásában kiemelte, hogy

a kormány eredeti céljával visszaélve arra használja a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások rendszerét, hogy „egy szűk baráti-vállalkozói kör” gyarapodását segítse elő.

A tüntetés végén a Civil Kollégium Alapítvány felhívást intézett a 2022-es országgyűlési választásokon induló pártokhoz, felszólítván őket, hogy a választások utáni 100 napon belül hozzanak létre egy független szakértőkből álló, a környezetkárosító beruházások ellen küzdő civil szervezetekkel együttműködő, transzparensen működő bizottságot, amely visszavonja a kiemelt jelentőségű beruházásokat lehetővé tevő jogszabályt és felülvizsgálatot kezdeményez a törvény 2006-os hatályba lépése óta kivitelezett összes beruházás esetében, hogy kiderüljön, melyeknél áll fenn a jogszabályelleneség és a társadalmi károkozás esete.

Mivel a térség országgyűlési képviselője Czunyiné Bertalan Judit, mint fideszes politikus a multik és nem az általa képviselt lakosság érdekeit képviseli, ezért őt az ügyben meg sem kérdeztük.

Azonban kíváncsiak voltunk az egységes ellenzék immár hivatalos országgyűlési képviselőjelöltjének, Dr. Nemes Andreának a véleményére az üggyel kapcsolatban, így az alábbi megkeresést küldtük el részére:

Öntől, mint komáromi önkormányzati képviselőtől, a térség egységes ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltjétől és a Greenpeace Zöld Nyilatkozatát aláíró politikustól szeretnénk megkérdezni, hogy 

– Mi az állásfoglalása ez ügyben? 

– Önkormányzati képviselőként milyen lépéseket tett ezidáig a koppánymonostori lakosok érdekképviseletében? 

– Megválasztása esetén milyen intézkedéseket fog kezdeményezni ebben a konkrét ügyben?

Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a feltett kérdésekre.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.