Home / Egyéb / WHO: Néhány hónap és véget érhet a koronavírus-járvány Európában

WHO: Néhány hónap és véget érhet a koronavírus-járvány Európában

Tavaszra a COVID-19 elveszítheti a világjárvány jellegét.

Nagyjából két évvel ezelőtt jelent meg a koronavírus-járvány Európában is, most pedig úgy tűnik, lassan a végéhez közeledik. Legalább is ezt állítja Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója, aki néhány napja az AFP-nek adott interjút.

„Valószínű, hogy a régió a pandémia vége felé halad”

– mondta, majd hozzátette, ennek az oka, hogy feltehetően márciusra az európai lakosság nagyjából 60%-a átesik az omikron-fertőzésen. A szakértő szerint ez egy nagyobb fajta immunitáshoz vezet majd, amit a betegség leküzdése és a védőoltás biztosít a lakosok számára.

Az igazgató továbbá hozzátette, hogy valószínűleg tavasszal eljön a csendes időszak, de arra is számítani lehet, hogy az év vége felé haladva visszatér a koronavírus.

Ám a legnagyobb különbség az eddigi hullámokhoz képest az lesz, hogy már nem feltétlenül beszélhetünk majd világjárványról, a vírus ugyanis szezonálisan fog csak megjelenni az influenzához hasonlóan.

Bár biztató, amit a szakértő mond, azért azt is hozzátette, nem szabad túl korán elbíznunk magunkat, ugyanis a COVID-19 már sokszor meglepte a kutatókat, így még az is előfordulhat, hogy új mutációk alakulnak ki:

„Ez a vírus már többször meglepett minket, így ébernek kell lennünk.”

A WHO európai vezetője továbbá azt ajánlotta, hogy a vírus terjedésének megállítására irányuló korlátozások helyett az országoknak inkább a különösen veszélyeztetett és kiszolgáltatott emberek védelmére kellene összpontosítania.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.