Home / Egyéb / Nem bíznak a magyar választások tisztaságában

Nem bíznak a magyar választások tisztaságában

Az Európai Parlament 62 képviselője levélben kéri az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy szervezzen teljes körű megfigyelést az áprilisi magyarországi választásokra.

19 ország képviselői írták alá a levelet, akik az EP öt különböző frakciójában foglalnak helyet, ami azonban közös bennük, hogy mindannyian amiatt aggódnak, hogy a parlamenti választás nem fog megfelelni a legmagasabb szintű demokratikus elvárásoknak – írja a Politico.eu, amely szerint a szokatlan lépés a magyarországi demokratikus visszaesés és intézményeinek legitimitása miatti aggodalmak elmélyülését tükrözi.

Korábban húsz magyar civil szervezet is hasonló kérést intézett az EBESZ-hez. A hírportál megjegyzi, hogy az EBESZ különféle módokon szokta felügyelni a választásokat az egyes országokban. Oda, ahol nem várhatók komolyabb problémák, csak korlátozott számú megfigyelőket küldenek, másutt azonban a kampánytól kezdve a szavazatok megszámolásáig mindent figyelemmel követnek.

„5 politikai csoportból és 19 különböző országból származunk. De mindannyian osztunk abban az aggodalomban, hogy az április 3-i választásokat esetleg nem a legmagasabb demokratikus normák szerint rendezik meg” – írták a képviselők a Politico által nyilvánosságra hozott levelükben.

A képviselők levelükben rámutattak a 2018-as magyarországi választások tapasztalataira, amikor egy korlátozott EBESZ-misszió arra a következtetésre jutott, hogy „a megfélemlítő kampányretorika korlátozza az érdemi viták terét, és csökkenti a választók megalapozott döntéshozatali képességét”. Azt is megállapította, hogy a kormányzati tájékoztató kampányok „jelentősen veszélyeztették” a versenyzők azon képességét, hogy tisztességesen versenyezzenek.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.