Home / Egyéb / Március 10-én lesz a köztársaságielnök-választás

Március 10-én lesz a köztársaságielnök-választás

Gulyás Gergely a kormányinfón jelentette be, hogy február 21-én kezdődik az Országgyűlés ülésszaka, amely március 10-én zárul és aznap választják meg Áder János utódját, az új köztársasági elnököt.

A 2021-es év utolsó Kormányinfóján – szintén újságírói kérdésre – jelentette be Orbán Viktor, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli a posztra a Fidesz–KDNP. Nem sokkal ezután Novák Katalin bejelentette, hogy december 31-ével lemond miniszteri tisztségéről, hogy minden erejével az előtte álló feladatra készülhessen.

„Magyarország első női köztársasági elnökének lenni többletfelelősség” – jelentette ki Novák Katalin, továbbá úgy fogalmazott:

Vannak, akik rutinból, reflexszerűen támadnak mindent, amit Orbán Viktor bejelent, mert azt gondolják, az nekik szükségszerűen rossz. Akik azt mondják, én csak egy bábu leszek ebben a tisztségben, valójában nem engem, hanem a nőket becsülik le. Nem feltételezik, hogy egy nő önálló döntésekre képes, szuverén közéleti szereplő lehet.

Az ellenzéki pártok alkalmatlannak nevezték Novák Katalint az államfői posztra, illetve a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett foglaltak állást. Azt azonban még nem tudni, hogy az ellenzéki összefogásnak (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Momentum, MSZP, Párbeszéd) lesz-e saját jelöltje.

Egy jelölt indulásához a képviselők legalább egyötödének ajánlására van szükség, kétharmados többséggel rögtön megválasztható az államfő, ennek hiányában második fordulót tartanak, ahol elég az egyszerű többség is.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.