Home / Egyéb / Sosem látott mértékben emelkedett a használt autók ára

Sosem látott mértékben emelkedett a használt autók ára

Több mint egymillió használt autós hirdetés alapján közlik elsőként a Vezess a drágulás mértékét és a legnépszerűbb modellek konkrét átlagárait.

Hónapok óta szállingóznak a mondatok az autópiaci áremelkedésről, de az új személyautók szerződésbe foglalt összegeivel ellentétben a sokkal több embert érintő használt autós áremelkedés, pláne annak pontos nagysága már nehezebben forintosítható.

A jelenleg meghatározható legpontosabb képet az ország első számú autós hirdetési oldalának, a Használtautó.hu-nak az adatbázisa adja. Itt összesen 1,027 millió személyautós hirdetést adtak fel a tulajdonosok 2021-ben, míg egy évvel korábban közel ugyanannyit, 1,085 milliót. Tehát ebben nincs változás, az összegek azonban drámai mértékben növekedtek.

A Vezess kikérte az itt eladásra kínált használt autók átlagárát, ami a kétszer egymillió hirdetés összegei alapján
– 3 989 114 forint volt 2021-ben,
– ezzel szemben csak 2 789 710 forint 2020-ban.

Vagyis 43 százalékkal emelkedett az eladásra szánt használt autók átlagára egy év alatt. “Tudomásunk szerint ilyen mértékű drágulás még nem volt” – mondta az oldal üzemeltetője. 

Miért emelkednek ennyire az árak?

„A pandémia eleve felfelé hajtotta az olcsóbb használt autók keresletét és árait” – kezdi az okok felsorolását Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője. De ez csak a környezet, hiszen két éve is szenvedtünk a járványtól, e mellett tavaly újabb okok tolták az égig az árakat.

A külföldről behozott 132 ezer használt személyautó 2021-ben önmagában is jelentős mértékben emelte az árakat, egyrészt a padlóra feküdt, majd ott ragadt a forintárfolyam miatt, másrészt Katona szerint a kereskedők utazási nehézségei is vastagították az összegeket.

Erős hatással volt a használtak piacára az új személyautók gyártási nehézségeinek a drámája is – ez a harmadik ok. A chiphiány következtében tapasztalható szállítási problémák a fiatalabb és drágább használtak felé terelték az új autók vásárlóinak egy részét, így ott is többletkereslet alakult ki, amire a piac logikusan áremelkedéssel reagált.

Kimondottan az átlagos hirdetési árat egy negyedik tényező is felfelé nyomta: az olcsó használt autók extrém kereslete miatt a hirdetett autók átlagéletkora csökkent. Ma a legolcsóbb, legidősebb járműveket gyakorlatilag hirdetés nélkül el tudja adni bárki az oldal üzemeltetője szerint. Vagyis a jelentős kereslet miatt kézközt elmegy rengeteg kis értékű kocsi a tulajdonosok ismeretségi körében.

Egyértelmű, hogy a legtöbbek által használt kocsik árai messze a piac egészének az átlagárai alatt vannak, kisebb mértékű a drágulás is.

Közülük százalékosan a legjobban a Suzuki Swiftek árai emelkedtek, 30 százalékkal, míg a legkevésbé az Opel Astráké (6 százalék). Ide vág, hogy a Datahouse friss statisztikái szerint utóbbiból trélereztek be a legtöbbet Nyugat-Európából a kereskedők tavaly.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.