Home / Egyéb / ÓVATOSAN AZ ÜNNEPEK ALATT IS

ÓVATOSAN AZ ÜNNEPEK ALATT IS

A rendőrség jó tanácsai karácsonyra (is) a csalások megelőzésére.

Az év végi ünnepeket sajnos nem csak a jóérzésű emberek várják, a trükkös csalók számára is jó alkalom a karácsonyi időszak, ilyenkor jellemzően megsokasodnak az olyan jellegű csalások, melyek során a gyanútlan személyek, elsősorban az idős, nyugdíjas emberek hiszékenységére, kiszolgáltatottságára, egyedüllétére alapozva kísérlik meg a bűnözők az otthon tartott értékek és megtakarítások megszerzését.

A rendőrség tapasztalata alapján a csalók a bizalom elnyerése érdekében egyre újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Leggyakrabban adománygyűjtésre vagy más ürügyekre hivatkozva próbálnak meg bebocsátást nyerni az ingatlanokba, de az is előfordulhat, hogy hivatalos személynek adják ki magukat. Miután bejutottak az ingatlanba már könnyű dolguk van az értékek feltérképezésére, a tulajdonos figyelmének elterelésére.

Fogadják meg tanácsainkat:

  • Ne bízzanak meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár személyesen, akár telefonon keresik meg önöket!
  • Lehetőség szerint idegeneket soha ne engedjenek be a kapun, még az udvarra sem!
  • Ne váltsanak fel nagy címletű bankjegyet, és ne adjanak pénzt idegeneknek!
  • Az adományok tekintetében fontos tudni, hogy a bejegyezett adománygyűjtő szervezeteket minden esetben csekk befizetésével, telefonos úton vagy utalással lehet támogatni. Adakozás előtt mindig tájékozódjunk a támogatni kívánt szervezet honlapján, esetleg telefonon kérjünk tájékoztatást, de mindenképpen ellenőrizzük le, hogy valódi adománygyűjtésről van-e szó.
  • A szolgáltatók leolvasást, hibaelhárítást végző munkatársainál nincs készpénzforgalom, ezért ha valaki túlfizetésre, mérőóra cserére hivatkozva pénzt kér önöktől, minden esetben utasítsák vissza!

A jogsértések megelőzése érdekében fogadják meg tanácsainkat, hogy az ünnep mindenki számára valóban az öröm és a felhőtlen boldogság forrása lehessen! Amennyiben minden óvatosság ellenére bűncselekmény áldozatává válnak, értesítsék a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es segélyhívó számok valamelyikén.

Forrás: police.hu

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.