Home / Egyéb / LASSAN BEKÖSZÖNT A TÉL!

LASSAN BEKÖSZÖNT A TÉL!

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a balesetek megelőzése érdekében körültekintőbb közlekedésre hívja fel a figyelmet.

A téli időjárási-, látási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell szembenéznie minden közlekedőnek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út, a jeges aszfalt és az alacsony hőmérséklet jelenti. A télies időjárás következtében Komárom-Esztergom megyében is számítaniuk kell helyenként csúszós utakra.

A jeges, száraz és nedves aszfalt váltakozása nemcsak a gépjárművet, hanem annak vezetőjét is alaposan próbára teszi. Otthonról induljon el a szokásosnál korábban, elindulás előtt tisztítsa meg járműve szélvédőjét a jégtől, gondoskodjon az ablakok párátlanításáról!

A felüljárókon, hidakon és erdősávok közti útszakaszokon számoljon az aszfalt fokozott jegesedésével és ennek figyelembevételével válassza meg az ideális sebességet!

Közlekedjen figyelmesebben, és mindig tartsa be a sebességhatárokat. Mindig az út-, időjárási és látási viszonyoknak, illetve az út vonalvezetésének megfelelő sebességgel haladjon! Tartson nagyobb követési távolságot, a fékút csúszós úton sokkal hosszabb!

Indulás előtt mindig vizsgálja át a járművek világító- és jelző-, valamint fékberendezéseit, a gumiabroncsok állapotát! Fontos, hogy jól működjön az ablaktörlő, legyen az autóban jégoldó spray, jégkaparó, továbbá lényeges, hogy téli ablakmosó-folyadékot használjanak.

Időszerű a járművek téli gumiabronccsal történő felszerelése. A csúszós útszakaszokon a nyári gumi nem megfelelő tapadása balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő, ezért kiemelt fontosságú a gépkocsik téli gumiabroncsok időben történő ellátása.

Lakott területen kívül is számítson gyalogosok és kerékpárosok közlekedésére, akik nehezen észlelhetők a rossz látási viszonyok miatt. A gyalogosok és kerékpárosok figyelmét ezúton hívjuk fel a láthatóság fontosságára, viseljenek fényvisszaverő ruházatot vagy eszközöket és számítsanak a járművek megnövekedett fékútjára!

Mielőtt hosszabb útra indulna, lehetőleg tájékozódjon az időjárási viszonyokról és az utak állapotáról!

Forrás: police.hu

About regio34

Check Also

A rendvédelmi dolgozók 30, a tűzoltók 40 százaléka nincs beoltva

 Az oltásra december 15-ig kapnak haladékot, ha eddig nem oltatják be magukat a munkavállalók, akkor fizetés nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük