Home / Egyéb / MA VAN A FÖLDÜNKÉRT VILÁGNAP

MA VAN A FÖLDÜNKÉRT VILÁGNAP

Kellenek a világnapok, figyelmeztetnek, hogy egyre nagyobb lábon élünk. 1991. október 21-én a dalai láma szavaival indult útjára a Földünkért kampány, hogy felhívja a figyelmet az első környezeti világtalálkozóra, az 1992-es riói Föld-csúcsra. Ez a nap cselekvésre buzdít, az élővilág megőrzésére.

Jelszava a Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan sokakat megszólított – indult a csöpögő csapok elzárása, a kádfürdőzés zuhanyozásra váltása, az energiatakarékos izzók terjedése, a lakások hőszigetelése, közben bringára váltottunk, szelektíven szemetelünk és ma már a húsmentes hétfőnél, a helyi termékeknél és az igyál a csapból kampányoknál tartunk. Mégis nagyobb lett a lábnyomunk.

1991. október 21-én látott napvilágot a Földünkért c. stratégia is az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség), az UNEP (ENSZ Környezetvédelmi Programja) és a WWF (Természetvédelmi Világalap) összefogásával. Ez az 1992-es riói Föld-csúcsot előkészítő dokumentum alapozta meg több környezeti világegyezmény elfogadását – a biológiai sokféleségről szóló egyezményt, az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményét, az elsivatagosodás elleni egyezményt, valamint előkészítette az erdőgazdálkodásról és a tengerek védelméről szóló egyezmények későbbi elfogadását.

Ez idő alatt felsorolhatatlanul sok természet- és környezetvédő egyezmény született, köztük a kiotói éghajlatvédelmi egyezmény, amely 5%-os globális kibocsátáscsökkentést írt elő 2020-ig az 1990-es szinthez képest, ennek ellenére a kibocsátás 45 %-kal nőtt 2010-ig.

2015 decemberében már a 21. klímacsúcson, a nagyszabású párizsi diplomáciai eseményen állapodott meg a világ 195 országa, hogy ígéretük szerint a lehető legtöbbet tesznek azért, hogy 1,5-2 fok alatt maradjon a globális felmelegedés. Azóta a globális átlaghőmérséklet átlépett egy lélektani határt, a +1 Celcius-fokot.

RÁD IS SZÁMÍTUNK

Az egyezmények betartására a nemzetközi nagy szervezetek, a kormányok önmagukban nem elegendők – egyének, helyi közösségek, civil szerveződések, szervezetek, önkéntesség nélkül nincs előrelépés. A Földünkért világnap ma is cselekvésre buzdít. Minden nap, hogy ükunokáinknak is legyen esélye az emberhez méltó életre.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.