Home / Egyéb / Megjelölt kecsegéket telepítenek

Megjelölt kecsegéket telepítenek

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) egyedi azonosítójellel ellátott kecsegéket telepít a Dunába, több helyszínen.

A kezdeményezés egy országos program része, melyben fel szeretnék mérni az őshonos halfaj vándorlását és szaporodását – tájékoztatott a szövetség szakmai igazgatója, Schmidt-Kovács Bence.

Az első alkalomra hétfőn kerül sor, a komáromi vasúti hídtól Győr felé található kavicsos lehajtón, ahol 300 kilogrammnyi kifejlett halat, körülbelül 600 példányt engednek a Dunába, később Esztergomnál kerül sor telepítésre.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, jelenleg Magyarországon a kecsege az élőhelyéről nem elvihető hal és így a horgászok valamennyi megfogott példányt kötelesek visszaengedni. Az országos horgászszövetség célja, hogy megfelelő információt szerezzen a dunai és tiszai állományok nagyságáról, azok elhelyezkedésről és korosztályos összetételéről.

Első lépésben 2021 őszétől 3 éven át rendszeres állománynövelő telepítéset végeznek megfelelő nagyságú, jelölt példányok kihelyezésével a Dunán és a Tiszán. A betelepített kecsegék hátúszója mögött, az izomzatba rögzített sárga színű haljelek egyik oldalán a MOHOSZ felirat, másik oldalán pedig az egyedi sorszám látható. A jelölt halak adatait beküldő horgászok között ösztönzésül évente értékes nyereményeket, többek között dunai és tiszai éves területi jegyeket sorsolnak ki.

A program célja, ha sikerül bizonyítani a faj megfelelő állományát, akkor 2025-től az éves dunai vagy tiszai területi jeggyel rendelkező horgászok évente 2 darab, 60 centiméter feletti példányt megtarthassanak. A MOHOSZ az engedélyezetten elvitt mennyiséget telepítés formájában a későbbiekben is rendszeresen visszapótolja.

Forrás: KEMHESZ

About regio34

Check Also

31 ÉVE EZEN A NAPON KEZDŐDÖTT A TAXISBLOKÁD

Az Antall-kormány 1990. október 25-én, csütörtökön este ~65 százalékos benzináremelést jelentett be, mely következtében 56 forintra …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük