Home / Egyéb / SZANYI GÁBOR, AZ ELŐVÁLASZTÁS JELÖLTJE

SZANYI GÁBOR, AZ ELŐVÁLASZTÁS JELÖLTJE

Oldalunk megkereste kérdéseivel Szanyi Gábort, aki itt indul a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltjeként a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre és az Új Világ Néppárt támogatásával.

Kevesebb mint egy hét van az 2021-es előválasztás kezdetéig, ami szeptember 18-26-ig lesz megtartva országszerte, így Komárom-Esztergom megye 3. számú választókerületében is. Oldalunk megkereste kérdéseivel Szanyi Gábort, aki itt indul a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltjeként a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre és az Új Világ Néppárt támogatásával.

A Facebook oldalát átlapozva nem lehetett nem észrevenni, hogy elég korán kezdte meg az előválasztási kampányát. Mik voltak a tapasztalatai, milyenek voltak a reakciók?

  • Mivel már 2018 óta részt veszek a párt aktuális kampányaiban így nem volt ismeretlen a terepmunka. Talán az volt számomra kicsit szokatlan, hogy ez esetben én voltam most a szórólapokon, a Hazai Pálya kiadványa is nagyrészt rólam szólt és a pultoknál is engem kerestek, ami néha okozott humoros szituációkat. Előfordult párszor az elején, hogy a segítők, aktivisták szóltak, hogy a képviselőjelölttel szeretne beszélni valaki, aki a pulthoz odajött és én is elkezdtem forgolódni, hogy merre is van a jelölt, mikor leesett, ez most én vagyok. Nagyon jól esett, hogy az emberek nyíltan oda mertek jönni hozzánk, pedig az ez előtti kampányok tapasztalata az volt, hogy még azok is körbe-körbe néztek a beszélgetések elkezdése, a támogatói ajánlások aláírása előtt, akik a saját szavazóink voltak. Ebből is érzem, hogy az emberek nagyon szeretnék a változást, mert elegük lett a 12 éve regnáló kormánypártokból.

Bejárta a teljes választókerületet?

  • Mivel a Jobbik Magyarországért Mozgalomnál a megye regionális igazgatója vagyok így mindhárom választókerületet bejártam már párszor, de ezesetben a 3. választókerület volt a fő terep. Elmentem minden településre és beszéltem a helyben ismert szimpatizánsokkal, de a jelöltségem okán is többen megkerestek a helyi problémákkal vagy olyan esetekkel, amik felháborítják a helyben lakókat. Így jutott el hozzám a kisbéri szagszennyezés ügye, a Tárkány-Ete-Csép csatornázási ügye, a bábolnai strand beruházással kapcsolatos panaszok, a komáromi akkumulátorgyárra panaszkodó monostori emberek hangja vagy az almásfüzitői vörösiszap tárolók miatt aggódó kérdései. Lesz majd bőven tennivaló a választókerületben olyan ügyekben, amik az elmúlt három ciklusban a politikai kapcsolódási pontok, összefonódások miatt nem lettek megoldva és nagyban zavarják a helyben lakókat, rontja az életminőségüket.

Nem kevés a probléma, de ezeknek a megoldása mellet mik a főbb megoldani való ügyek a választókerületben?

  • Tatabánya – Környe – Oroszlány elkerülőút. Az elkerülőút megépítése a tatabányai és oroszlányi ipari park miatt megnövekedett teherforgalom miatt már évtizedes elmaradásban van. A fejlesztés több települést érint és a térség közlekedésének nagy fejlesztése lenne, mert érinti a Tata-Tatabánya-Oroszlány-Kisbér települések által határolt területet. A project megvalósulása esetén lehetőség lenne a kerülőút meghosszabbítására Mór és Székesfehérvár irányába is, ami összeköttetés már szintén egy régóta húzódó, de szükséges infrastrukturális fejlesztése lenne.                                                                                                                                     Az Oroszlányi „Haraszt-hegy és környékének” fejlesztése, rehabilitálása. Oroszlány város belterületén sajnos kicsi a zöld/parkosított terület. A Haraszt-hegy fejlesztésében nagy lehetőségek lennének. Szabadidő-sport, rekreációs pihenő park, rendezvény-helyszín és játszó- és fejlesztőtér kialakítására tökéletesen alkalmas lenne a város közepén található egybefüggő zöld terület.                                                                                                                           A 81-es út 14 km-es Komárom-Esztergom megyei szakaszának és a 13-as út Komáromtól Kisbérig tartó 32 km-es szakaszának fejlesztése.                                                                                        A térségi idősek otthona fejlesztése. Mivel a választókerületben található idősek otthonai nagyrészt magántulajdonban vannak, emellett a bekerülési költségek is nagyon magasak és még így is hosszú várakozási listák vannak, így szükséges lenne, hogy a választókerület legalább 2 pontján (északon és délen is) épüljön idősek otthona, akár valamelyik települési önkormányzat működtetésében.                                                                                                         Ezek mellett számomra nagyon fontos a szociális és piaci alapú, államilag finanszírozott, de önkormányzati fenntartású és hasznosítású bérlakásépítési program, hogy a pályakezdő fiatalok és a saját tulajdonú ingatlannal nem rendelkezők is lehetőséget kapjanak olyan 21. századi színvonalú lakhatásra, ami megfizethető számukra.

Ez így hirtelen nem kevés, de jön a nagy kérdés: mindezt miből?

  • Ez szerintem egy teljesen felesleges kérdés ott, ahol a szomszédos országokhoz képest több mint négyszeres áron építenek mindent. Elég csak arra gondolni, hogy Horvátországban egy 20 kilométeres szakasz 20 milliárd forintba kerül, nálunk egy szintén 20 kilométeres szakasz ez 89 milliárd forintot taksál… És ez csak egy beruházás az utóbbi évtized túlárazással megvalósuló többszáz közül. Ha ezeket mind piaci alapra helyezzük és kihagyjuk belőle a politikai kontraszelekciót, akkor minden másra fog jutni forrás. Természetesen nem szabad elfeledkezni az elszámoltatás fontosságáról!

A választókerületben volt egy fordulat, ami sokakat meglepett? Mennyire lepte meg, hogy a Demokratikus Koalíció Önt választotta, mint támogatott jelöltet?

  • Örömmel vettem és nem tartottam ezt furcsának, mert a 2022-es országgyűlési választásokon csak úgy nyerhet az ellenzéki összefogás, ha végre elfogadjuk azt, hogy vannak témák, amikben nem értünk egyet, de ettől válhat országunk ismét demokratikussá, hogy ezekről a kérdésekről beszélgetünk, vitázunk és a végén kompromisszumok mentén meg tudunk egyezni.         

Az utóbbi időben volt két fórum-sorozat is, amin részt vettem – Jakab Péter Komáromban, Kisbéren és Oroszlányon találkozott a választókkal, majd Dobrev Klára Oroszlányon tett látogatást és tartott utcafórumot – ahol 2018 után végre olyan volt a hangulat, ami elengedhetetlen a kormányváltáshoz. Érdekes módon voltak átfedések a fórumon résztvevők között és nagyon jó volt tapasztalni, hogy végre meghallgatjuk egymást és nem ellenfélként, hanem szövetségesként tekintünk egymásra.

Ez lenne szükséges a kormányváltáshoz?

  • Ez is és az is, hogy a választók megértsék, hogy 2022-ben akkor is el kell majd menni a szavazókörökbe és az összellenzék jelöltjére leadni a szavazatot, ha az nem az általa favorizált induló lesz. Meg kell „születnie” az ellenzéki szavazónak!

Köszönöm, hogy a rendelkezésünkre állt és válaszolt a kérdésekre!

  • Köszönöm a megkeresést!

About regio34

Check Also

Újra 350-es szint fölé ugrott az euró árfolyama

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggel a szerda esti …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük