Home / Egyéb / Az Európai Bizottság meghosszabbította a magyar nemzeti helyreállítási terv értékelésének határidejét

Az Európai Bizottság meghosszabbította a magyar nemzeti helyreállítási terv értékelésének határidejét

A Bizottság szóvivője, Ariana Podesta déli sajtótájékoztatójukon közölte, a hosszabbításnak nincs konkrét időtartama, így ez akár hetek vagy napok kérdése is lehet.

Az Európai Bizottság (EB) meghosszabbította a magyar nemzeti helyreállítási terv értékelésének határidejét. Az erről szóló jogszabály szerint az értékelésre két hónapja van a brüsszeli testületnek, ami hétfő éjfélkor lejár. 

A döntés okáról nem árultak el többet, a szóvivő közölte: Brüsszel és Budapest szoros kapcsolatban állnak egymással, az egyeztetések pedig folyamatosak.

Az elmúlt napokban többször is híre kelt annak, miszerint az EB elutasítja a magyar terveket

a pályázati rendszer átláthatatlansága, illetve a korrupciós kockázatok miatt,

ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg.

A HVG megkérdezte a Brüsszelben tanácskozó Szijjártó Pétert a folyamat kapcsán, aki közölte: 

A magyar helyreállítási alappal kapcsolatos dokumentumok kiváló dokumentumok, semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar tervet az Európai Unió bármely intézménye elutasítsa, zajlanak az egyeztetések. Az európai politika és a pénzügyek összekeverése az nyilván elfogadhatatlan lenne – ha így lenne

Az uniós pénzügyminiszterek kedden fogadják el az első helyreállítási terveket, ezt követően kezdődhetnek meg a kifizetések. A pénzügyminisztereknek lesz még egy tanácskozásuk július 26-án a hasonló döntések meghozatalára.

Eddig összesen 17 tagállam tervét fogadták el, arra pedig még nem volt példa – írja a portál -, hogy visszautasítottak volna tervet, ahogyan arra sem, hogy a hosszabbítás mellett döntöttek volna.

Magyarország 2511 milliárd forintos vissza nem térítendő forrásra tart igényt, ennek első részlete (326 milliárd forint) a tagállamok jóváhagyását követően pár héten belül érkezne meg, azonban ha a július 26-i pénzügyminiszteri ülés napirendre sem veszi a magyar tervet, legkorábban szeptemberben születhet róla döntés.

(forrás)

About regio34

Check Also

31 ÉVE EZEN A NAPON KEZDŐDÖTT A TAXISBLOKÁD

Az Antall-kormány 1990. október 25-én, csütörtökön este ~65 százalékos benzináremelést jelentett be, mely következtében 56 forintra …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük