Home / Egyéb / Száguld az infláció, az MNB sem tudta megállítani

Száguld az infláció, az MNB sem tudta megállítani

A legpesszimistább előrejelzések bizonyultak igaznak, még a korábbi, közel kilencéves rekordot jelentő szintről is tovább nőtt az infláció júniusban.

A benzin és a dohánytermékek drágulása mellett az is felfelé húzta a mutatót, hogy a szolgáltatások ára megugrott az újranyitás után.

Minden várakozásnál nagyobb volt az infláció júniusban. Mielőtt a Központi Statisztikai Hivatal közzétette a friss adatot, az elemzők arra voltak kíváncsiak, hogy az elmúlt két hónapban mért 5,1 százalékról – aminél magasabb 2012 októbere óta egyszer sem volt a mutató – mennyire esik le, a legtöbben azt várták, hogy 5,0-ra. Ehhez képest jókora meglepetés érkezett:

5,3 százalékra nőtt az infláció.

A mutató a következőképp állt össze:

Az élelmiszerek ára 3,2 százalékkal nőtt átlagosan. Ezen belül az étolajé 25,5, a margariné 8,2, a tojásé 7,8, a liszté 7,7 százalékkal emelkedett, csak azért nem lett még nagyobb az átlagos áremelkedés, mert a gyümölcsök ára 6,2, a sertéshúsé pedig 5,6 százalékkal csökkent. A munkahelyi étkezés 7,6, az éttermi étkezés 6,1 százalékkal lett drágább.

A dohányáruk óriásit drágultak, 19,7 százalékos emelkedést mért a KSH. Az alkohol ehhez képest már-már baráti mértékben, 3,5 százalékkal lett drágább.

A járműüzemanyagok ára is az egekben van, 24,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az egyéb cikkek elnevezésű kategóriában, ahova az üzemanyagok is tartoznak, a lakáskarbantartáshoz szükséges cikkek (7,9), valamint a lakásalkatrészek és szerszámok (6,1) ára is nagyot nőtt, valószínűleg a lakásfelújítási támogatás bevezetése miatt. Az egész csoportban 10 százalékos volt az áremelkedés, nagyrészt a benzin drágulása miatt.

A szolgáltatások 3,8 százalékkal drágultak, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 10,1, az üdülési szolgáltatások 7,3 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban. Az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás elnevezésű csoportban 37 százalékos volt a drágulás, ahogy megszüntették az ingyenparkolást. A belföldi üdülés 6,5, a külföldi 11,3 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor.

A tartós fogyasztási cikkekért 3,7 százalékkal kellett többet fizetni. Az új autók 9,2 százalékkal lettek drágábbak, a használt autók azonban 0,9 százalékkal kevesebbe kerülnek, mint egy éve. A tartós fogyasztási cikkeken belül a legnagyobb drágulást azért így is a kerékpároknál mérték, 11,4 százalékosat. A szobabútorok 7,5, a konyhai és egyéb bútorok 7,1 százalékkal drágultak. Az áremelkedést ebben a csoportban a használt autók árának csökkenése mellett az fogta vissza valamennyire, hogy a számítógépek ára alig 0,6 százalékkal nőtt.

A háztartási energia csak 0,4 százalékkal lett drágább, ami nem is meglepetés, hiszen a gáz, az áram és a távfűtés hatósági ára miatt csak a szén, a brikett, a tűzifa és a palackos gáz tudja egy nagyon kicsit feljebb húzni ezt.

A ruhák árában is csak 1,2 százalékos növekedést mértek.

A szezonálisan kiigazított maginfláció – vagyis az egyszeri tételek és külső hatások által befolyásolt drágulás nélkül számolt mutató – 3,6-ról 3,9 százalékra nőtt.

Az újranyitás hatása látszik az infláció megugrásában: az éttermi étkezés, az üdülés, a szabadidős, kulturális, közlekedési szolgáltatások is jelentősen drágultak. A tartós háztartási cikkek árában pedig az jelenhet meg, hogy az ellátási láncok világszerte akadoznak, a logisztikai költségek nőnek. A szakértő szerint megnőtt annak a valószínűsége, hogy júliusban ismét 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emeljék az alapkamat és az egyhetes betéti kamat mértékét.

(forrás)

About regio34

Check Also

TŰZIFÁT AKAR VÁSÁROLNI?

Ne hagyja, hogy átverjék! Manapság már egyre több internetes felületen vagy újságban kínálják a télire …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük