Home / Egyéb / Megtiltotta a kormány a névtelen adományozást

Megtiltotta a kormány a névtelen adományozást

Mostantól a kormánynak kell leadni azokat a neveket, akik pénzt adtak. A gyűjtőládák azonban még használhatók lesznek.

A július 1-től hatályos kormányrendelet értelmében megszűnik a névtelen adományozás lehetősége – a gyűjtőládákat leszámítva – Magyarországon a civil szervezetek részére.

A rendelet szerint az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak, ezeket az adatokat pedig elküldeni a kormánynak évente.

Ezek mellett azt is előírják, hogy mindenképp neveket kell írni, tehát akkor is, ha cégtől, vagy egyéb szervezettől érkezik az adomány. Ezekben az esetekben meg kell jelölni, ki áll az adományozó mögött, a cégeknél pedig a legalább 25 százalékban tulajdonosok neveit kell elküldeni a kormánynak.

Ez már nem az első szigorítás: 2017-ben előírták, a civil szervezeteknek, hogy ha egy év alatt 7,2 millió forintnál többet kapnak külföldről, akkor a “külföldről támogatott szervezet” plecsnit kell viselniük a hivatalos iratokon is, és meg kell jelölni a külföldi támogatókat. Ezt visszavonták az EU Bíróságának döntése miatt, helyette az lépett életbe, hogy a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék.

(forrás)

About regio34

Check Also

31 ÉVE EZEN A NAPON KEZDŐDÖTT A TAXISBLOKÁD

Az Antall-kormány 1990. október 25-én, csütörtökön este ~65 százalékos benzináremelést jelentett be, mely következtében 56 forintra …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük