Home / Egyéb / A felsőoktatási részvételi rangsor végén kullognak a magyar fiatalok

A felsőoktatási részvételi rangsor végén kullognak a magyar fiatalok

2020-ban az Európai Unió 25-34 éves népességének 41%-a mondhatta el magáról, hogy felsőfokú oktatási intézményben végzett. A harmadik legalacsonyabb arány Magyarországon volt, 31%.

Az unió statisztikai hivatala emlékeztet, hogy az EU tagállamai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a felsőfokú tanulmányokat befejező 25–34 éves uniós népesség arányát 2030-ra 45%-ra növeljék.

Tizenegy tagállam teljesítette már a mutató 2030-ra vonatkozó uniós szintű célját: Belgium, Dánia, Írország, Spanyolország, Franciaország, Ciprus, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Szlovénia és Svédország. Ezek közül ötben a fiatal korosztály tagjainak több mint fele felsőfokú végzettséggel rendelkezett 2020-ban: Luxemburg (61%), Írország és Ciprus (mindkettő 58%), Litvánia (56%) és Hollandia (52%).

Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Romániában (25%), Olaszországban (29%), Magyarországon (31%), Bulgáriában és Csehországban (mindkettő 33%) regisztrálták.

A fiatalok ma már sokkal nagyobb arányban kapnak felsőfokú képzést, mint korábban. Ezt mutatja, hogy az 54 évesnél fiatalabbak esetében ez az arány 36%, az idősebbeknél 22%. A magyar adatok közötti különbség jóval kisebb, mindössze 9 százalékpont, ami azt mutatja, hogy náluk nem igazán sikerült a fiatalok felsőfokú oktatásának a felfuttatása.

A legnagyobb különbségeket a korcsoportok között Írországban (25%p), Luxemburgban és Cipruson (mindkettő 24%p), Lengyelországban (22%p) és Máltán (21%p) regisztrálták. A skála másik végén négy ország volt 10%p alatt: Bulgária és Magyarország (mindkettő 9%p), Németország és Észtország (mindkettő 6%p).

(forrás)

About regio34

Check Also

TŰZIFÁT AKAR VÁSÁROLNI?

Ne hagyja, hogy átverjék! Manapság már egyre több internetes felületen vagy újságban kínálják a télire …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük