Home / Egyéb / Ma van a Nemzetközi Duna Nap

Ma van a Nemzetközi Duna Nap

Június 29-ét a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság kezdeményezésére nevezték ki a Duna napjává azzal a céllal, hogy a Duna menti országok minden évben emlékezzenek meg a folyó természeti értékeiről.

A Duna menti országok állami szervei és civil szervezetei az 1990-es évek közepe óta egymással együttműködve dolgoznak a vízgazdálkodási feladatok megoldásán, és ennek a munkának már látszanak az első eredményei.

A Duna ökológiai állapotát jelenleg leginkább a hajóút-fejlesztési tervek veszélyeztetik. A WWF a Duna menti országokban, így Magyarországon is aprólékos munkával elemzi és kritizálja a hajóút fejlesztéséről szóló terveket és számos javaslatot fogalmaz meg.

A Duna a világ legnemzetközibb folyója – melynek vízgyűjtőjén 18 ország osztozik – érdemes arra, hogy a mellette élő emberek értékeljék adottságait és megőrizzék természeti kincseit. 

Mi fenyegeti a Dunát?

Az Európai Unió TEN-T (Transz-Európai Közlekedési Hálózat) fejlesztési terveiben a folyó a Fekete-, és az Északi-tengert összekötő közlekedési folyosóként szerepel.

Ám a Duna hajózhatóságának nem megfelelő kialakítása súlyosan károsíthatja a magyarországi Duna-szakasz még meglévő természeti környezetét, élővilágát.

Az egységes vízi út kialakítása miatt az év szinte teljes időszakában minimum 2,7 méteres vízmélységet kell biztosítani 150-180 méteres szélességben a folyó teljes hosszán. 

A hajózhatóság fejlesztése gazdasági szempontból lényeges kérdés, de a döntésnél nem szabad figyelmen kívül hagyni az ivóvíz-ellátás, a természetvédelem és a rekreáció szempontjait sem.

Nem a Dunát kell a hajózáshoz, hanem a hajózást kell a Dunához alakítani. Mindenki számára fontos, hogy a Duna kincsei, Gemenc, vagy a Duna-delta a jövőben is Európa maradandó értéke legyen. 

(forrás)

About regio34

Check Also

TŰZIFÁT AKAR VÁSÁROLNI?

Ne hagyja, hogy átverjék! Manapság már egyre több internetes felületen vagy újságban kínálják a télire …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük