Home / Egyéb / Mulcsozz és óvd a leveleket! A nyári öntözés 5 aranyszabálya hőség idején

Mulcsozz és óvd a leveleket! A nyári öntözés 5 aranyszabálya hőség idején

Tudod, hogy miként kell a nyáron locsolni? Segítünk, hogy a nyári hőség idején is jól menjen az öntözés!

A locsolás aranyszabályai

Nyilvánvaló, hogy a nagy melegben bizony öntözni kell. A tomboló kánikulában ugyanis a növényeknek is ugyanolyan fontos a megfelelő hidratáltság, mint az embereknek. No de nézzük, milyen aranyszabályokat szükséges betartani ahhoz, hogy kedvenc virágaink ne csak túléljék a száraz évszakot, de tündököljenek is benne!

1. Locsolj a megfelelő időben

Nem csak nyáron ajánlott reggel, a korai hajnali órákban vagy este locsolni. Ekkor ugyanis a legkevesebb a párolgás, és a növények is megfelelő mennyiségű vizet szívhatnak fel a tűző napsütés előtt.

2. Mindig csak szükség szerint

Igyekezz észben tartani, hogy csak akkor locsolj, amikor arra szükség van. Ha például egyértelműen heves esőzéseket mutat az előrejelzés, nem érdemes még pluszban öntözni. A növények túllocsolása ugyanis legalább annyira káros, mint maga a kiszáradás.

3. Ügyelj a levelek védelmére

Nyáron is érdemes odafigyelni arra, hogy a növények levélzetét lehetőleg ne érje víz. A nedves levelek ugyanis könnyen fertőzöttekké válhatnak, kialakulhat a levélpenész. A nyári kánikulában ráadásul a vizes levelek meg is éghetnek, így mindennél fontosabb a körültekintő locsolás.

4. Mulcsozz, amennyit csak bírsz

A mulcsozásnak és a talajtakarók használatának nyáron nagy szerepe van. Ezzel ugyanis csökkenteni lehet a földbe már bekerült víz párolgását. De hasonlóan fontos szerepe van egy-egy nagyobb vihar esetében is, mivel megakadályozza, hogy a földet elhordja, vagy elmossa a nyári zivatar.

5. Használj aranyat érő esővizet

Érdemes a nyári esővizet valamilyen hordóban, edényben összegyűjteni. Ez ugyanis sokkal lágyabb állagú, mint amivel a kerti csapból locsolsz. Nem mellesleg pedig a káros vegyszerektől is mentes. Sok növény egyébként kifejezetten igényli, hogy esővízzel öntözzék, ennek te is könnyedén utána tudsz nézni. A nyári hőség miatti öntözés kifejezetten fontos, mindig szánj rá időt!

(forrás)

About regio34

Check Also

TŰZIFÁT AKAR VÁSÁROLNI?

Ne hagyja, hogy átverjék! Manapság már egyre több internetes felületen vagy újságban kínálják a télire …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük