Home / Egyéb / JÚNIUS 25 – BARLANGOK NAPJA

JÚNIUS 25 – BARLANGOK NAPJA

Barlangnak a Föld szilárd kérgében természetes úton létrejött, 2 méternél nagyobb, ember által járható üregeket nevezzük.

A barlangokat képződésük szerint különböztetik meg, vannak a befoglaló kőzettel egyidejűleg képződött, un. szingenetikus barlangok és vannak a már kialakult kőzetben utólagosan létrejött barlangok, ezek az un. posztgenetikus barlangok

Magyarországon jelenleg 4018 barlangot tartanak számon.

A Földön a leghosszabb az 590 km hosszú Mamut-barlang rendszer, mely Amerikában Kentuckyban található, Magyarországon pedig a közismert Baradla-Domica barlangrendszer, mely valamivel több, mint 25 km (magyarországi szakasz 20,5 km) hosszú.

A legmélyebb barlang Grúziában található, 2 140 méter mély, Magyarországon pedig az István-lápai-barlang viseli ezt a címet, 254 méteres mélységével.
Kárpátalja területén kb. 50 barlang található, de sajnos ezek közül egyik sem alkalmas túrára.

Gyógyító barlangok

Csodálatos gyógyító hatékonysággal bíró barlangjaink (Szemlőhegy, Budai Várbarlang, Pálvölgy, Jósvafő, Tapolca, Miskolc, Abaliget) mikroklímája nagy segítséget nyújt a légzőszervi megbetegedések, az allergia, és a stressz kezelésében.

Ahány barlang, annyiféle mikroklíma. A klimatikus tényező függ a barlangi légáramlat mértékétől, a felszíni viszonyoktól, a barlangi víz mennyiségétől és összetételétől.

Egyik legismertebb barlangunk az UNESCO Világörökség részévé minősített Aggteleki cseppkőbarlang, amely 25 km hosszúságával Szlovákia alá is benyúlik, és itt található a Titánok csarnoka is, amely a közepén található óriás cseppkövekről kapta a nevét.

Ha valaki mégsem szeretne teljesen elszakadni a víztől, és csak a hőséget szeretné maga mögött hagyni, választhat a miskolctapolcai Barlangfürdő és a Tapolcai-tavasbarlang között. Míg az előbbi esetében Európában egyedülálló, 30°C-os gyógyhatású vízbe mártózhatunk, addig az utóbbiban Gulliverként csónakázhatunk a helyenként kissé szűkös tavasbarlang járataiban.

(forrás)

About regio34

Check Also

31 ÉVE EZEN A NAPON KEZDŐDÖTT A TAXISBLOKÁD

Az Antall-kormány 1990. október 25-én, csütörtökön este ~65 százalékos benzináremelést jelentett be, mely következtében 56 forintra …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük