Home / Egyéb / Oroszlányban egy sújtólégrobbanás 33 magyar és négy lengyel bányászt ölt meg 1983. június 22-én

Oroszlányban egy sújtólégrobbanás 33 magyar és négy lengyel bányászt ölt meg 1983. június 22-én

A tragédia csupán két évvel a bánya megnyitása után következett be.

Az oroszlányi szénmedencében barnaszenet bányásztak, a Márkushegyi Bányaüzemet az eocén program keretében létesítették, 1981. április 1-jén lépett termelésbe.

Abban az évben június 21-éről 22-ére virradó éjszakán hatalmas vihar tombolt a térségben, heves zivatarokkal, villámlással. Nem sokkal hajnali három óra előtt, azaz már 22-én a személyszállító akna diszpécsere jelentette: áramszünet miatt leállt a fő szellőztető.

A szellőztetés megszűnése azért nagyon veszélyes, mert ilyenkor feldúsul a szénbányákban jelen lévő metán, ami a levegővel robbanóképes elegyet alkot. Ha pedig robban, a lökéshullám, a szerteszét repülő törmelék és gépek, alkatrészek ölnek először. Ezt tetézik az égési sérülések, az oxigénhiány és a keletkező mérges gázok.

Gyűlt a metán

Amikor tehát abban a bizonyos Északi I-es mezőben leállt a szellőzés, a bent dolgozó 94 bányászt egy olyan helyre rendelték, ahol természetes légáram volt tapasztalható. Az akkori előírások szerint még három órát tartózkodhattak azon a területen, ahol az áthúzó légáram volt, eközben próbálták az áramot visszakapcsolni.

Feltehetően sikerült is egy pillanatra hajnali 4 óra 10 perc környékén, és az elektromos szikra – mintegy 400 méteres mélységben – azonnal berobbantotta az azóta jócskán felgyűlt metánt.

A móri és a tatabányai kórház orvosai és nővérei szinte azonnal a helyszínre érkeztek, a bányamentők folyamatosan hozták felszínre a sérülteket: égések, törések, szénmonoxid-mérgezés, a környék hirtelen egy tábori kórházra kezdett hasonlítani. A tragédia híre hamar eljutott a környező településekre, jókora tömeg gyűlt össze: ki édesapját, ki férjét, fiát, testvérét kereste.

Másnap délig folyt a mentés, összesen 33 magyar és 4 lengyel munkás hunyt el, lakatosok, vájárok, aknászok, villanyszerelők, szállítók, gépkezelők.

(forrás)

About regio34

Check Also

Palackokat távolítottak el az égő épületből

Összesen tíz tűzoltó vett részt a komáromi ház műhelyének oltásában csütörtökön. Családi házzal egybeépített lakatosműhely …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük