Home / Egyéb / A magyarok többsége ellenzi a nyugdíjrendszer gyökeres átalakítását

A magyarok többsége ellenzi a nyugdíjrendszer gyökeres átalakítását

A magyarok bő kétharmada ellenzi, hogy magasabb nyugdíjra legyen jogosult az, aki több gyereket vállal, derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss felmérés szerint a megkérdezettek 29 százaléka azonban támogatja az elképzelést, valamint azt, hogy a gyermektelenekre vonatkozó nyugdíjkorhatárt emeljék meg.

12 százalékuk ezt azzal indokolja, miszerint, ha nem lépik meg ezt az átalakítást, idővel bedől a nyugdíjrendszer, további 17 százalék pedig elfogadja azt az indokot, hogy mivel a gyereknevelés sokba kerül, mindezzel érdemben képes segíteni a társadalom.

Az intézkedésre nemet mondó bő kétharmadon (71 százalék) belül az összes válaszadó 45 százaléka egyetért azzal, hogy ez a lépés igazságtalan lenne, további 26 százalék pedig úgy gondolja, egy ilyen átrendezés több problémát okozna, mint amennyit megoldana. 

Banyár József, a Budapesti Corvinus Egyetem habilitált egyetemi docense és Kovács Erzsébet, a BCE Biztosítási Oktató és Kutatócsoportjának tanszékvezető egyetemi tanára nemrég mutatta be nyugdíjkoncepcióját, amely szerint mindenkit olyan arányban illetne meg a nyugdíj, amilyenben hozzájárult a humán tőke létrehozásához.

Mindezt egy pontrendszer segítségével lehetne számon tartani: minden gyermek után egyéni pontot és arányos mértékű közösségi pontot osztanak szét évente. Míg az egyéni pontot a szülők között, a közösségit az adófizetők (benne a szülők) között. Nem a járulékfizetés, hanem a gyereknevelés után járna a pont. 

Az adott évben befolyt törlesztést az abban az évben nyugdíjban lévők pontjai arányában osztanák szét nyugdíjként.

(forrás)

About regio34

Check Also

TŰZIFÁT AKAR VÁSÁROLNI?

Ne hagyja, hogy átverjék! Manapság már egyre több internetes felületen vagy újságban kínálják a télire …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük