Home / Egyéb / 1986. ÁPRILIS 26-ÁN TÖRTÉNT A CSERNOBILI KATASZTRÓFA

1986. ÁPRILIS 26-ÁN TÖRTÉNT A CSERNOBILI KATASZTRÓFA

Nemzedékekre hat ki és még unokáink is megtapasztalhatják környezeti hatásait. 1986 április 26. éjszakáján örökre megváltozott Európa.

Ezen a tavaszi éjszakán ugyanis az akkori Szovjetunió nyugati szélének (ma Oroszország, Fehér-Oroszország és Ukrajna) több, mint 130 000 négyzetkilométernyi területe vált sugárszennyezetté alig pár óra leforgása alatt.

A Csernobili atomerőmű blokkjának felrobbanása az elmúlt három és fél évtized talán legsúlyosabb környezeti katasztrófája volt Európában, ami a nyugatabbra fekvő országokat sem kímélte.

Születési rendellenességek, rákos megbetegedések növekvő számaránya, kitelepítések, sőt megannyi hétköznapi hős halála, és az atomenergiába vetett hit súlyos megrendülése nyomja lefelé a mérleg egyik serpenyőjét, míg a másikba a fokozott biztonság megteremtése, a környezettudatosság növekedése és a túlélők bölcsessége került.

A katasztrófa a legsúlyosabb nukleáris balesetek közé tartozik: felrobbant a Csernobilban működő atomerőmű négyes blokkja. Az oka igazán paradox volt. A baleset ugyanis éppen egy, a biztonságot növelni akaró kísérlet miatt következett be!

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.