Home / Egyéb / Egyre többen fordulnak pszichés panaszokkal szakemberhez

Egyre többen fordulnak pszichés panaszokkal szakemberhez

A járványnak és a kényszerű elzártságnak széleskörű, jelentős és hosszan tartó negatív pszichés hatásai lehetnek.

Már most többen kérnek segítséget számos pszichés probléma, így pl. szorongásos, illetve hangulatzavar tünetei miatt, mint a korábbi évek hasonló időszakában. Már a pandémia kezdete óta hangsúlyozza a szakma, hogy a folyamatos stressz és a korlátozó intézkedések, a következményes esetleges gazdasági nehézségek szorongást, rosszkedvet, haragot, reménytelenséget, ingerültséget válthatnak ki. Az idővel, a korlátozások szigorításával és a járvány súlyosbodásával, a karanténidő hosszának növekedésével mindez csak fokozódhat.

A depresszió tünetei több területen megjelennek, így érzelmi, motivációs, viselkedéses, kognitív és testi tüneteket azonosíthatunk.

  • Érzelmi tünetek: szomorúság, rosszkedv, örömképtelenség, öngyűlölet, szeretetképtelenség.
  • Motivációs tünetek: a személy érdeklődése lecsökken, nincs kedve semmihez – „semmi értelme belevágni egy újabb szánalmas napba”.
  • Viselkedéses tünetek: produktivitása, aktivitása csökken, gyakran csak fekszik az ágyban, energiahiányról panaszkodik, lelassul. Görnyedt testtartás, halk beszéd jellemzi.
  • Kognitív – gondolkodási tünetek: a depresszióval küzdő személy végtelenül negatívan látja önmagát, a világot, jövőjét, pesszimista, reményvesztett, koncentrációképessége gyengül. Negatív énkép jellemzi. Gondolkodását a „KELL”-ek hatják át, nem lényeges az, ami van. A múltban és a jövőben él, nem a jelenben.
  • Testi tünetek: fejfájás, emésztési zavar, fogyás vagy hízás, szédülés, alvászavar – nehezen tud elaludni vagy hajnalban felébred és nem tud visszaaludni. Állandó fáradékonyság jellemzi.

A pszichiátriai betegségek kategorizációjára szolgáló leírásokban az itt felsorolt tünetekből nem kell mindnek teljesülnie ahhoz, hogy depresszióról beszéljünk, de a panaszok több mint felének jelen kell lennie a depresszió diagnózisához.

Az adatok azt mutatják, hogy akiknél különösen nő a pszichés megbetegedések száma azok a fiatalok. A középiskolás és fiatal felnőtt korosztálynál a több, mint egy éve szinte folyamatosan fennálló online tanulás, a programok, bulik teljes hiánya, a társaktól való fizikai távolság komoly feszültséget jelenthet. A kisgyerekeknek kifejezetten nem könnyű az online oktatás, nekik is megterhelő a kortársaktól való távollét. Minderre rárakódik az is, hogy érzik, a szülők gyakran feszültek.

Felnőtteknél a munkahely elvesztése és létbizonytalanság a fő stresszforrás. Akinek pedig van munkája, azoknak sokszor online kell teljesítenie, és ha kisebb gyerekeik vannak, azoknak is az utóbbi időben sokat otthonról kell az iskolát végezniük a korlátozó intézkedések, vagy a megbetegedések miatti lezárások miatt, így a szülőknek egyszerre több felé kell figyelniük, ami nem könnyű.  

Az időseknél sem egyszerű a helyzet, náluk egyrészt a vírustól való félelem, másrészt a családjuk felé is hosszan szükséges fizikai távolságtartás, hogy nem találkozhatnak gyerekeikkel, unokáikkal, jelentős izolációt, komoly gondokat okozhat.

Nagyon sok kutatás indult a poszt-covid szindrómával kapcsolatban az utóbbi időben, aminek egyre inkább úgy tűnik, vannak jelentős pszichiátriai tünetei. A COVID-19-vel kórházba került betegeknek több mint egyharmaduknál alakult ki pszichés probléma, amelyek hónapokig fennállnak a kórházból való hazaengedés után. Ez legtöbb esetben depresszió és szorongásos. A páciensek több mint felénél korábban előtte nem fordultak elő ilyen tünetek. Ami még úgy tűnik gyakran előfordul, az a krónikus fáradtság szindróma kialakulása, valamint memóriavesztés és koncentrálóképesség jelentős csökkenése. A vizsgálatoknak, valamint a klinikai tapasztalatok azonban a poszt-covid szindrómával kapcsolatban még csak az elején vannak, hiszen maga a vírus is még viszonylag újnak számít, így a több hónapos utánkövetések csak nemrég indulhattak.

Az egyik legszomorúbb hozadéka a járványnak az, amikor valaki elveszti szerettét covidban. Egyre többet hallunk ezzel kapcsolatban súlyos bűntudatról, főleg gyerekek részéről, akik magukat hibáztatják, amiért „hazavitték” a vírust a szülőknek, nagyszülőknek. Nyilván tudjuk, hogy ezért senki nem hibás, ugyanakkor sajnos teljesen érthető, emberi félelmek, gondolatok. 

Nagyon fontos, hogy tudjuk, ha valaki szorong vagy depressziós, arról nem tehet. A legrosszabb, amit ilyenkor mondhatunk, hogy szedje össze magát – mert bírja összeszedni magát és nem azért, mert lusta, hanem mert ez az állapot, amiben van, ezekkel betegségekkel jár. Arról nem beszélve, hogy a depresszív, szorongó betegeknek általában lelkiismeretfurdalásuk, bűntudatuk azért is, hogy nincsenek jól, hogy nem tudják ellátni a feladatukat, hogy gondot okoznak a környezetüknek, meg úgy általában minden miatt. Erre azt mondani, hogy szedje össze magát akár az utolsó csepp is lehet a pohárban. Bárkivel előfordulhat, életszínvonaltól vagy élethelyzettől függetlenül, hogy szorongásos, depressziós betegsége lesz. Fontos, hogy észrevegyük, hogy valaki nincs jól és próbáljuk meg rávenni, hogy kérjen segítséget. Szakember segítségével meggyógyul, de kezeletlenül, amellett, hogy nincs jól más betegségek is rárakódhatnak, pl. esetleg szerfüggőség. Nagyon rossz körök indulhatnak be.

Megelőzésképpen, vagy enyhébb esetekben, amikor valaki még működőképes, segíthetnek önmagukban az egészséges életmód tanácsok. Például, hogy minden nap mozogjon, lehet az csak egy séta is, figyeljen az alvás mennyiségére, az egészséges étkezésre, arra. Ha home office-ban van, akkor is reggel keljen ki az ágyból, ne onnan dolgozzon, öltözzön át nappali ruhába, minden nap menjen ki a szabadba, vigyen rendszert az életébe.  

Pszichoterápia támogatottan sajnos csak kismértékben érhető el, és fel kell készülnünk arra, hogy egyre több embernek kell már most is segítség. Addig jó, amíg elég az ambuláns kezelés, azaz nem kell kórházi ellátás (ez a betegnek is jobb és az államnak is kevesebb pénzébe kerül). Fontos lenne, hogy az ellátórendszerbe több forrás áramoljon.

(forrás)

About regio34

Check Also

Négy autó ütközött Tata legújabb zebrájánál

Az ökoturisztikai központnál kora este történt a baleset. Információk szerint „utoléréses” baleset történt május 6-án …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük