Home / Egyéb / Mit tehet a szülő, ha nem akarja engedni a gyereket iskolába hétfőn?

Mit tehet a szülő, ha nem akarja engedni a gyereket iskolába hétfőn?

Csak az alsó tagozatosoknak és az ovisoknak nyitnak az intézmények, a felsősöknek május 10-ig marad a digitális oktatás. A szülők nem tudják, melyik kezüket harapják meg az április 19-i iskolanyitással kapcsolatban.

Forrnak az indulatok a szülőkben, mert már megint olyan helyzetbe lettek kényszerítve, amiben nem tudják, mi lenne a jó döntés. Sokan a megélhetésüket féltik, nem tudnak tovább otthon maradni a gyerekükkel, de közben kifejezetten ijesztőek a hírek a Covid miatt kórházba került, neadjisten, az oltások sem úgy haladnak, ahogy arról szó volt (lásd: „Húsvétra mindenkit beoltanak, aki regisztrált” – idézet: Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos), így aztán sem a pedagógusok, sem pedig a szülők nem lesznek védettek április 19-re, az iskolanyitásra, a gyerekekről nem is beszélve.

Azt halljuk, hogy mindenki nyugodjon meg, mert a pedagógusok be vannak oltva, csak épp ez nem nyugtatja meg az egyszeri szülőt, aki hiába regisztrált még decemberben, oltást még egyáltalán nem, vagy csupán az elsőt kapta meg három nappal ezelőtt. Ha ez az egyszeri szülő elég tájékozott, akkor pontosan tudja, hogy sem a tanárok, sem pedig az egyszer oltott felmenők nem lesznek védettebbek, a gyerekek pedig simán haza fogják vinni a fertőzést, ezzel veszélyeztetve az egész családot.

Jogos a félelem, de mit tehet a szülő, ha nem akarja iskolába engedni a gyereket?

Hogy ne is húzzam az időt, ugrok a végére: a szülő annyit tehet, hogy ír egy kérvényt az általános iskola igazgatójának azzal, hogy a járványhelyzetre hivatkozva kéri a gyerek hiányzását igazoltnak tekinteni. Ebben a kérelemben az otthon tanulást kell kérni a gyerek számára úgy, hogy a távolmaradás ideje alatt a hiányzását tekintsék igazoltnak és a tananyag eljuttatását, illetve a számonkérést legyenek kedvesek megoldani az iskolában online formában. Egy budapesti általános iskolában például ilyen formaszöveget küldtek a szülőknek a kérelemhez, minden benne van, amire szükség lehet:

Hivatkozhat bárki nyugodt szívvel Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár Hír TV-ben tett nyilatkozatára, miszerint: „Amikor a kormány kiadta a tanévre vonatkozó protokollját, még augusztusban, hogy hogyan zajlik egyébként az oktatás, akkor azt teljesen világossá tettük, hogy egyébként, ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva ő a gyerekét aztán nem viszi be az iskolába, akkor egyébként ez igazolt hiányzásnak tekinthető. Tehát senkit azért ilyen jellegű hátrány nem ért, hogy ha a szülő nem engedte be.”

(forrás)

About regio34

Check Also

Négy autó ütközött Tata legújabb zebrájánál

Az ökoturisztikai központnál kora este történt a baleset. Információk szerint „utoléréses” baleset történt május 6-án …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük