Home / Egyéb / A HÚSVÉTI KIRÁNDULÁS SORÁN IS FIGYELJÜNK A SZABÁLYOK BETARTÁSÁRA

A HÚSVÉTI KIRÁNDULÁS SORÁN IS FIGYELJÜNK A SZABÁLYOK BETARTÁSÁRA

A koronavírus-járvány miatti lezárások hatására, sokan fogják felkeresni a közeli erdőket, népszerű kirándulóhelyeket. Fontos tudni, hogy szabadtéren is érvényben vannak az egészségügyi szabályok és a túrázóknak nem szabad megfeledkezni az erdő védelmére vonatkozó előírásokról sem, ellenkező esetben akár súlyos, több százezres bírság is lehet a kiruccanás vége. 

A húsvéti négynapos hétvégén még mindig zárva vannak a szállodák, a panziók és a különféle szórakozási lehetőségek is eléggé korlátozottak. A koronavírus-járvány harmadik hullámában a vendéglátóipar mellett a szolgáltatóipar is elesett, az embereknek így a kiránduláson kívül nem igazán maradt más lehetőségük a szabadidős tevékenységre.

Nem csoda, hogy az emberek ilyenkor megszállják a közparkokat, tereket, múlt hétvégén például brutális tömegek verődtek össze a fővárok különböző pontjain, az M7-esen pedig óriási dugó volt a Balaton irányába.

Jól látszik tehát, hogy aki csak teheti, menekül ki a szabadba az első adandó alkalommal, feltehetően így van ez a mostani hosszú ünnepi hétvégén is. És habár az előrejelzések szerint az időjárás szombattól már nem lesz olyan kegyes hozzánk, mint a hétköznap volt, a szombatra és vasárnapra ígért 12-15 fok épp megfelelő egy tavaszi erdei kiránduláshoz.

Nem veszélytelen az erdő

Az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak a kirándulók. A járvány ideje alatt az erdők látogatottsága nagyon megemelkedett, ami természetes, hiszen az erdők egészséges kikapcsolódási helyszínt jelentenek. Országosan 25-30 százalékkal többen kirándulnak, de egyes ismert helyszíneken akár kétszer-háromszor annyi is lehet a kiránduló, mint a korábbi években. Az erdőkben mindenki számára van hely, de egészségünk és a természet védelme érdekében fontos a szabályok betartása – hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium egy friss közleményében.

Az állami erdőgazdaságok azt javasolják, hogy kevésbé ismert kirándulóhelyeket keressünk. Az olyan felkapott helyszínek helyett, mint például a Budai-hegység, a Rám-szakadék vagy a Szalajka-völgy, érdemes új útvonalakat felfedezni. Rengeteg túratippet lehet találni a különböző gyűjtőoldalakon.

A minisztérium arra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy az erdei kirándulás során is fontos betartani az egészségügyi szabályokat:

csak az egy háztartásban élők kirándulhatnak együtt és a szabad levegőn is tartani kell egymástól a másfél méteres távolságot.

Ne csak magunkra figyeljünk!

A kirándulások során fontos, hogy saját magunk mellett a természeti értékekre, az erdőkre is vigyázzunk. Az egyik legáltalánosabb szabály, hogy mindig vigyük haza magunkkal a kirándulás során keletkezett hulladékot.

A tavaszi időszakban nyíló virágok jelentős része védett, ezért ne tépjük le azonnal a tavasz első hírnökeit, mint például a kökörcsineket vagy héricseket. A száraz tavaszi időszakban pedig különösen fontos, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújtsunk tüzet, amit távozáskor teljes biztonsággal oltsunk is el.

Védett növényeink eszmei értéke

Az úgynevezett “tavaszi aszpektus” növényeinek életstratégiája a lombfakadás előtti gyors virágzás, így csak rövid ideig gyönyörködhetünk szépségükben: a növények egy csoportja a lombfakadás előtt virágzik, amikor még sok fény jut a talajra.

De ne feledjük, hogy a védett területeken egyetlen növényt sem szabad gyűjtenünk!

Különösen igaz ez az önmagukban is védett fajokra. A tavaszi virágokat egyébként sem érdemes letépni, mert nagyon rövid idő alatt, legtöbbször már az erdőszélre érve elhervadnak.

Ha valaki védett, fokozottan védett növényt vagy állatot károsít, pusztít el, akkor közigazgatási eljárás indulhat ellene, amelyet a természetvédelmi hatóság folytat le. A természetvédelmi bírság megállapítása során számos körülményt mérlegelnek, de a bírság összege akár több százezer forint is lehet.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A MAGYAR SPORT NAPJA

A kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapesten rendezte meg a Magyar Athletikai Club …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük