Home / Egyéb / 95 ÉVE EZEN A NAPON SZÜLETETT PAPP LÁSZLÓ

95 ÉVE EZEN A NAPON SZÜLETETT PAPP LÁSZLÓ

Általános köztiszteletnek örvendett, aki már az életében legendává vált. Puskás Ferenccel együtt a legnépszerűbb magyar sportembernek tekintették.

Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó 2003. október 16-án, életének 78.évében hunyt el.


Egyedülálló pályafutása során 1946-1956 között hét országos bajnoki címet szerzett. Az 1948-as londoni nyári ötkarikás játékokon lett először olimpiai bajnok középsúlyban. Az 1952-es olimpián szintén középsúlyban, míg 1956-ban már nagyváltósúlyban szerzett aranyat.


A világon első öklöző volt, aki három egymást követő olimpián bajnokságot nyert. Az amatőrök között mindent elért, amit csak lehetett, mégis csalódott volt. Bánatos, hogy a profi világbajnoki címért kiírt mérkőzésére annak idején nem engedték kiutazni, ezt követően a Kohó és Gépipari Tervező Iroda archívumában segéderőként volt kénytelen dolgozni.


A profik között így is Európa bajnok lett. Mérkőzéseit az osztrák Bécsben   vívta. Rövid idő alatt az osztrák főváros közönsége kedvencének tekintette.
1957-ben profinak szerződött, ahol huszonkilenc alkalommal lépett szorítóba, ebből huszonhetet megnyert és kétszer döntetlent ért el.
A hivatásosok között egészen az Európa-bajnoki címig jutott, amelyet 1962 május 16-án ünnepelhetett.


Általános köztiszteletnek örvendett, aki már az életében legendává vált. Puskás Ferenccel együtt a legnépszerűbb magyar sportembernek tekintették.
Mindenki szerette, mert szerény, önzetlen, igazi sportember volt és a számtalan kecsegtető külföldi ajánlat ellenére itthon maradt. Hazáját soha nem hagyta cserben. A szorítóban fantasztikus teljesítményre volt képes és életútjával, becsületességével igazi példakép, bajnokokat nevelő edző, kapitány volt. Az olimpiai mozgalom népszerűsítéséért is sokat tett.

A Magyar Ökölvívó Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke, a válogatottnak kapitány volt 1971-tôl két évtizeden át. A WBC, a világ legjobb amatőr és profi középsúlyú ökölvívója címmel tüntette ki, XIII. kerület díszpolgára volt, magas állami kitüntetésekben részesült, köztük az Olimpiai Érdemrend és a nemzetközi Fair Play díj tulajdonosa, a Legjobb Magyar Sportolók Egyesületének tagja.


Azon kevesek közé tartozott, akit egy ország csak keresztnevén szólított.

(forrás)

About regio34

Check Also

Négy autó ütközött Tata legújabb zebrájánál

Az ökoturisztikai központnál kora este történt a baleset. Információk szerint „utoléréses” baleset történt május 6-án …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük