Home / Egyéb / A kullancsokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és az ellenük való védekezés kutya gazdik számára

A kullancsokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és az ellenük való védekezés kutya gazdik számára

A Magyarországon honos 42 fajból 6 veszélyezteti a háziállatokat és az embereket. Kutyákon leggyakrabban 2 faj található meg hazánkban, de egy harmadik faj eseti behurcolásával is számolhatunk.

A kullancsoknak közel kétszáz fertőző betegség kórokozójának terjesztésében van szerepük. A kullancsok terjesztette kórokozók okozta betegségek közül azok a figyelemre méltók, melyek emberi és állati megbetegedéseket egyaránt okoznak.

A különféle kullancsfajok egyedfejlődési alakjai a vadállatokból a szívott vérrel veszik magukba a kórokozókat és adják tovább a következő csípett áldozatukba.

Az ember és a háziállat megfertőzése azon múlik; hogy az adott földrajzi régióban az erdei állatok körében, milyen kullancs terjesztette betegség honos, mert annak a kórokozóját adják tovább az emberbe vagy az állatba.

Kullancsok által terjesztett fertőző betegségek:

Babesiosis

A babesia nevű kórokozó egy egysejtű vérélősködő, mely a kutya vörösvértesteit támadja meg. A babesiosis jól ismert, kullancs által terjesztett parazitózis, melynek klinikai lefolyása változatos lehet. Legjobban ismert a klasszikus szövődménymentes forma. Klinikai tapasztalatok alapján a betegség három megjelenési formáját lehet elkülöníteni (akut, klasszikus, krónikus).

Akut lefolyású babesiosis tünetei

Hirtelen jelentkező magas láz (40-41 °C), nagyfokú elesettség, lép megnagyobbodás, szabad szemmel látható vérfesték vizelés még nincs.

Klasszikus” lefolyású babesiosis

Lázas állapot 2-3 napig, lép megnagyobbodás, vérfogyottság, citromsárga nyálkahártyák, vérfesték vizelés, „gyengülő” veseműködés.

Krónikus lefolyású babesiosis

Hetekig tartó váltakozó lázas-láztalan állapot, enyhe fokú vérfogyottság, lép megnagyobbodás. Vérfesték vizelés nem tapasztalható. Az ok kétféle lehet, vagy az immunrendszer „lépést” tart a fertőzéssel vagy egy másik típus a kiváltó ok. Ez utóbbi kórokozót (ún. „kisbabesia”) szórványos esetben, hazánkban is diagnosztizáltuk.

Lyme borreliosis (Lyme-kór):

Az egész szervezet betegsége. Fő tünetei: kokárdaszerű borpír, láz, „nyári influenzaszerű” állapot, arcidegbénulás, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, ízületi-és izomfájdalom, szívritmuszavar stb. Egy tünet megszűnése vagy megszüntetése nem jelenti a Lyme-kóros beteg gyógyulását.

Kullancsencephalitis (agyvelő- és agy­hártyagyulladás):

Fő tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és ízületi fájdalom stb. E betegség kórokozója elsősorban az embert, ritkábban a kutyát is megbetegíti.

Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz):

Fő tünetei: láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak, ízületi és izomfájdalmak stb. A kórokozó az ereket támadja meg, ezért bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések és következményes sárgaság látható a betegen, íny- és orrvérzés kíséretében. Az ember és a háziállat (elsősorban kutya) betegsége.

Q-láz (kérdőjeles láz):

A tünetek az emberben és a háziállatban a szerint alakulnak, hogy a kórokozó a tüdőt, a májat, vagy az ivarszervet támadja-e meg.

Tularemia (nyúlpestis):

E betegség tünetei aszerint mutatkoznak, hogy a kórokozó milyen úton jutott az ember vagy a háziállat szervezetébe. (PI. kullancscsípéssel, bőrtularemia”, légúti fertőzéssel: tüdő-tularemia” stb.)

Mediterrán foltos láz:

Dél-Európában e betegség kórokozóját a kullancsok közvetítésével a kutya adja át az embernek. Fő tünetei: láz, bőrkiütés és pörkös fekély, hányás, tudatzavar stb.

Tibola:

Fő tünete a kullancscsípés helyén pörkös fekély, nyirokcsomó-duzzanat stb.

Magunk és kedvencállatunk védelme érdekében kövessük állatorvosunk ajánlását és gyógyszertárakban, állatpatikákban vagy kisállat kereskedésekben kapható különféle készítmények közül rendszeresen alkalmazzunk nyakörvet vagy rácseppentőt.

About regio34

Check Also

Nőttek a fogyasztói árak

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, havi összevetésben …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük