Home / Egyéb / Wescast

Wescast

Tavaly márciusban az eredményes sztrájkkal, ma pedig a dolgozók fizetés nélküli szabadságra küldésével és utána a nagy létszámleépítéssel került a figyelem középpontjába

Egy éve hatalmas eredmény volt a három naposra tervezett sztrájk első napján a munkáltatóval kialkudott egységesen 200 forintos órabéremelés.

Az utóbbi években igencsak mozgalmas volt az élet a Wescast-ban. Tulajdonos és vezető váltások, létszámhiány, majd leépítések, sok minden történt az elmúlt években. Ami viszont most történik az még a harcedzett „wescastosokat” is elképeszti. A cég 3 hete küldte fizetetlen szabadságra dolgozóit, a terv az volt, hogy a héten hétfőn indulnak, viszont múlt hét szombaton derült ki, hogy ez tolódik. A dolgozók még mindig bizakodóak voltak, bár röppentek fel hírek elbocsájtásokról, a fizetetlenül otthon töltött napok száma nőtt, a türelmük és a tartalékaik pedig fogytak.

A kölcsönzött és a határozott idejű szerződéses dolgozóktól már megvált a cég.

Pénteken kiderült, hogy a kb. 800 határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkező dolgozóból is 250 fő elküldését tervezik a törvényes feltételekkel.

A cégnél április 15. óta nincs termelés, az azóta eltelt időszakra állásidőt kellene fizetnie a munkáltatónak. A dolgozók tegnapig reménykedtek is, hogy megkapják a leállás idejére az alapbérüket, azonban megkapták a fizetést és abban csak ledolgozott napokra járó bér szerepel.

Családok százainál esett ki 3 heti bér, újabb 250 család megélhetése lesz bizonytalan az elkövetkezendő időszakban. És ki tudja mi vár a még ottmaradottakra. Esetleg majd még ők is lapátra kerülnek? Rebesgetik a rövidített munkaidőt is, hogy fognak megélni ha csak 3-4 napos munkahét lesz?

Ezek a kérdések megválaszolhatatlanok a jelenlegi helyzetben. Tanácstalan, kétségbeesett emberek, családok vannak, akiknek a nemrég még biztos jövő és megélhetés veszett oda vagy került ingoványos talajra.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.