Home / Egyéb / Beláthatatlan súlyosságú következményei lesznek az ellátatlan betegeknek, elmaradt műtéteknek, vizsgálatoknak

Beláthatatlan súlyosságú következményei lesznek az ellátatlan betegeknek, elmaradt műtéteknek, vizsgálatoknak

A koronavírus járvány miatt mi lesz azokkal a súlyos, de nem sürgős esetnek számító betegekkel akik emiatt maradandó károsodást szenvednek?

A koronavírus-járvány alatt csak a sürgősségi beavatkozásokat végezhetik el a kórházakban.

Monopolhelyzetbe kerültek a háziorvosok, mindenről ők döntenek. Sok lelkiismeretes orvost is megvisel, hogy nem gyógyíthat annak rendje és módja szerint. A telefonos konzultáció egy betegség feltárására, kezelésére és a sürgősség megállapítására nagy felelősség a háziorvos számára.

Beteg és beteg között bizony óriási különbségek húzódhatnak: nem mindegy, hogy valaki az elmaradó beavatkozások miatt csupán kényelmetlenül fog élni még egy ideig, vagy pont emiatt kell majd sürgősségivel ellátni, esetleg korrigálhatatlan károkat is okoz.

A Kásler által az egészségügyi intézményeknek kiküldött utasítás akkor tartja indokoltnak a beavatkozást, ha életveszély vagy tartós egészségkárosodás veszélye áll fenn.

Minden intézmény saját maga próbál improvizálni, így születnek eltérő gyakorlatok, míg egyes kórházakban a tartós egészségkárosodás elkerülésére hivatkozva vállalják a definíciószerűen nem azonnali végrehajtást igénylő műtéteket is, addig máshol a betegnek ki kell várnia, hogy a mentő jöjjön érte, mert az orvos tartva az esetleges szankcióktól előbb nem mer lépni.

Egyedül a fogorvosok azok, akik számára a kormány teljes mértékben biztosította a nyilvánosságot és akiknek így nem kell a sötétben tapogatózva improvizálniuk. A március 14-i kormányrendeletben egyértelműen szerepel, hogy amíg a veszélyhelyzet tart, addig csakis sürgősségi ellátást folytathatnak, és egy külön listában meghatározták, hogy konkrétan milyen panaszok és szakorvosi eljárások tartozhatnak bele a sürgősségi ellátás körébe.

A sürgősségi ellátás körébe nem tartoznak bele olyan eljárások, amikkel kezelni lehetne a rossz állapotban lévő fogakat. Így például ki kell húzni olyan fogakat is, amiket amúgy gyökérkezeléssel meg lehetne menteni.

Egészségügyi szakemberek szerint a nem koronavírusos betegek ellátását jól meg lehetne oldani előszűrésekkel, megfelelő tervezéssel és védőfelszereléssel, legyen az egy sérvműtét vagy egy rákszűrés.

(forrás)

About regio34

Check Also

Elárulta az orvosi kamara, itthon milyen arányban vannak lélegeztetőgépen az oltottak

Facebook-bejegyzésben tájékoztatott az első magyar adatokról a Magyar Orvosi Kamara azzal kapcsolatban, hogyan oszlik meg az …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük