Home / Egyéb / Fontos információk a szociális ellátórendszerben történt változásokról!

Fontos információk a szociális ellátórendszerben történt változásokról!

A kormány újabb rendkívüli intézkedéseket hirdetett ki a veszélyhelyzet miatt, az Emberi Erőforrás Minisztériuma közleményében ismerteti a szociális ellátórendszerben bekövetkező változásokat.

Ezek közül a fontosabbak:

  • A veszélyhelyzet miatt a munkavégzés alól felmentett bölcsődei, valamint közművelődési intézményekben dolgozók átmenetileg átkerülhetnek munkavégzésre szociális szolgáltatóhoz, szociális intézményhez, gyermekek átmeneti gondozását nyújtó intézményhez vagy gyermekvédelmi intézményhez.
  • Az idősotthonokban dolgozók munkaideje megnövelhető , és 24 órás műszakot is elrendelhetnek nekik. A 24 órás munka után 48 órás pihenőidere jogosultak.
  • Szociális, gyermekvédelmi és egyéb ellátások folyósításában most nem szükséges a személyes ügyintézés, még akkor sem, ha éppen felülvizsgálnák a jogosultságokat. A felülvizsgálatok többségét egyébként el is halasztják. A gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság meghosszabbodik a veszélyhelyzet után második hónap végéig.  A gyámhatósági eljárásban sincs szükség személyes megjelenésre. A gyámügyek közül a gyermekek és az örökbefogadásban érintettek védelme érdekében továbbra is döntéseket hoznak soron kívüli ügyekben.
  • Meghosszabbítják a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs ellátását, valamint a lejáró közgyógyellátások időtartamát. Előbbi két hónappal, utóbbit 90 nappal a veszélyhelyzet lejártához képest.
  •  A súlyosan mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei, azaz az autóvásárlási, vagy átalakítási támogatások a veszélyhelyzet elmúltával is felhasználhatóak lesznek. A nagycsaládosok gépkocsi vásárlásának határidejét is kitolják hatvan nappal.
  • Szünetelnek a szolgáltatások a nappali ellátást nyújtó szociális intézményekben, csak a nappali melegedő maradhat nyitva. Szociális étkeztetés, napi egyszeri meleg étel esetében, csak kiszállítással biztosítható.  

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.