Home / Egyéb / Bütyökműtét 300 ezer, csípőprotézis 850 ezer

Bütyökműtét 300 ezer, csípőprotézis 850 ezer

Ennyit kell fizetnie a magánegészségügyben, ha hosszúnak tartja a kórházi várólistát.

A pandémia miatt kialakult hosszú kórházi várólista miatt sokan a magánegészségügy felé fordultak. De már ott is annyi a beteg, hogy kisebb várólisták alakultak ki a magánszolgáltatóknál. Pedig az árak nem alacsonyak, sőt!

Bütyökműtét 300 ezer forint, aranyérműtét 600 ezer, köröm-körömágy-korrekció 48 ezer forint, szemölcs/árpa eltávolítása 12 ezer, orrsövényműtét 230 ezer – és ezek a beavatkozások a legolcsóbbak közé tartoznak a magánegészségügyben, ahova egyre több beteg fordul a felsoroltaknál komolyabb műtétet igénylő problémákkal is, így kerülve ki az állami kórházak várólistáit.

Mivel a pandémia után a közellátásban a visszaáramló betegek miatt jelentősen megnyúltak a várólisták, a betegek fő szempontja az lett, hogy minél előbb ellátáshoz jussanak, ennek érdekében pedig hajlandók egyre mélyebbre nyúlni a pénztárcájukba.

A magánegészségügyi szolgáltatásokra általában jellemző, hogy a legkomolyabb, komplex, a szolgáltatótól jelentős anyagi ráfordítást igénylő, rizikósabb műtétek, beavatkozások nem szerepelnek a szolgáltatók kínálatában, helyettük inkább egynapos vagy kevésbé bonyolult műtéteket ajánlanak. Ám az árak így is az egekben vannak.

Például egy csípőprotézis-műtétért 850 ezer és 1,8 millió forint között kell fizetni. A térdprotézisműtét ugyanez. Egy szürkehályogműtét már 230-300 ezer forintból megúszhatunk. A magánegészségügyben a lágyéksérvműtét ára 360-460 ezer forint között mozog. Ezen talán sokan elgondolkodnak, mivel az állami kórházakban az átlagos várakozási idő 288 nap.

Az NN Biztosító augusztusban közzétett, ezer fő megkérdezésével készült kutatásából kiderült, hogy a magánellátást igénybe vevők az elmúlt egy évben átlagosan 113 ezer forintot költöttek magánegészségügyi ellátásra, többet, mint az előző években. Ezeket a kiadásokat csupán az érintettek 17 százaléka finanszírozta biztosítás vagy egészségpénztári tagság révén. A döntő többség a saját jövedelméből fizetett.

A várólisták is hosszúak, csípőprotézisért több mint 7400-an állnak sorba, átlag 488 napot, térdprotézisre az átlagos várakozási idő 590 nap. A szürkehályogműtétre a közellátásban 179 napot kell várni, a sérvműtétre 288 napot.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.