Home / Egyéb / Alig látszik a béremelés, akkora az infláció

Alig látszik a béremelés, akkora az infláció

8,5 százalékkal nőttek a keresetek 2021 októberében – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A vizsgált időszakban, októberben 6,5 százalékos volt az infláció, vagyis a béremelkedés jelentős részét elvitte.

431 300 forint volt a bruttó átlagkereset 2021 októberében – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A nettó átlagkereset 286 600 forint volt ugyanekkor, mindkét szám 8,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Mindez a legalább 5 főt foglalkoztató cégek teljes állásban lévő dolgozóira vonatkozik, tehát sem a részmunkaidősök, sem a mikrovállalkozások munkatársainak a fizetései nem látszanak a számokon.

A vizsgált időszakban, októberben 6,5 százalékos volt az infláció, vagyis a béremelkedés jelentős részét elvitte. A vállalkozásoknál majdnem az egészet: a versenyszférában csak 6,9 százalékkal nőttek a bérek. Az átlagot az húzta felfelé, hogy a költségvetési szektorban 9,4 százalékos volt a béremelkedés, például az orvosok, a bírók, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelésének hatására.

A keresetek mediánértéke – vagyis az a szám, aminél az emberek pontosan fele keres többet, másik fele kevesebbet – bruttó 350 100 forint volt, az egy évvel korábbinál 7,6 százalékkal több.

Mivel 2021 első tíz hónapjában 4,6 százalékos volt az infláció, a reálkereset csak 3,7 százalékkal nőtt.

A novemberi infláció ennél sokkal magasabb, 7,4 százalékos volt, a decemberi számot pedig még nem ismerjük, de minden bizonnyal jóval 4,6 százalék fölött lesz, tehát amint elkészülnek a 2021 végi adatok is, azt fogjuk látni, hogy az egész éves béremelkedésnek még ennél is nagyobb része vált az infláció áldozatává.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.