Home / Egyéb / FEBRUÁRTÓL VÉGE A KÖZELI LEJÁRATÚ TERMÉKEK AKCIÓJÁNAK- ISMÉT A KISEMBEREK JÁRNAK ROSSZUL

FEBRUÁRTÓL VÉGE A KÖZELI LEJÁRATÚ TERMÉKEK AKCIÓJÁNAK- ISMÉT A KISEMBEREK JÁRNAK ROSSZUL

Megszavazta az Országgyűlés a nagy élelmiszerláncokra vonatkozó „beszolgáltatási törvényt”.

Az Országgyűlés elfogadta az élelmiszerláncot szabályozó törvény módosítását – írja az MTI.

A törvénymódosító javaslatot alig egy napja, hétfőn adta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó változtatást 138 igen szavazattal, 1 ellenvoks mellett fogadta el a parlament kivételes eljárásban a kormány javaslatára.

A jogszabály 2022. február 1-jétől lép hatályba.

A törvény értelmében a nagy (100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű) láncoknak (így az Aldinak, az Auchannak, a Lidlnek, a Penny Marketnek, a Sparnak és a Tescónak) fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az államnak. Ezt 48 órával a minőségmegőrzési határidő előtt kell megtenni, emellett a nagy láncok kiskereskedelmi adójának legfelső sávjában is változik a kulcs, eddig 2,5 százalék volt az adó, ez a jövőben 2,7 százalék lesz.

Az új szabályok nem vonatkoznának azokra az élelmiszerekre, amelyeket eleve 48 óránál rövidebb lejárati idővel gyártanak, azaz megmenekül például a tescós-auchanos pékáru.

Az érintett üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készíteniük, amit az élelmiszermentő központnak kell benyújtaniuk. Az első ilyen tervüket 2022. május 31-ig kell beterjeszteniük. Emellett ki kell nevezniük egy élelmiszermentési felelőst is.

Az az élelmiszerlánc, amely nem készít tervet, vagy 2 százalékkal túllépi az élelmiszer-hulladék tervezett mértékét, bírsággal sújtható.

A kormánypárt azzal érvelt a törvénymódosítás mellett, hogy az élelmiszer-hulladék felelős az ember általi üvegházhatású gáz kibocsátásának nyolc százalékáért, és az EU-s törekvésekkel párhuzamosan az a cél, hogy az ételpazarlás 2030-ig a felére csökkenjen.

Ugyanakkor felmerültek aggályok azzal kapcsolatban, hogy alkotmányos-e kötelezni a boltokat, hogy a lejáró termékeiket ingyen odaadják az államnak. A gyakorlat emellett azt mutatta, hogy a cégek eddig sem dobtak ki tömegesen élelmiszert, eddig is hasznosították, csak ezt elsősorban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, és más karitatív szervezetek segítségével.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.