Home / Egyéb / Ma van a nők elleni erőszak megszüntetéséért világnap

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetéséért világnap

A világnap minden évben felhívja a figyelmet és lehetőséget ad arra, hogy ne menjünk el a nők elleni erőszak mellett, hanem álljunk ki az áldozatokért, és aktívan tegyünk is valamit!

A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit. A téma nagyságrendje és valódi természete gyakran rejtve marad. Az ENSZ közgyűlése 1999. december 17. óta nyilvánította ezt a napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává. Az ENSZ felkérte a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy ezen a napon figyelemfelhívásul szervezzenek programokat. A világon megrendezésre kerülő 16 Akciónap elnevezésű kampány, 1991 óta számos civilszervezet, intézmény és magánszemély csatlakozásával jön létre évről-évre. A kezdeményezés kiemeli: a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti. A jelenség átfogó és szakszerű állami fellépést kíván, melyben az elkövetők nem maradnak büntetlenül, az áldozatok biztonságát pedig a rendszer szavatolja.

Az Európa Tanács által megalkotott 2011-es Isztambuli Egyezmény az első átfogó, hatékony nemzetközi jogi eszköz a nők elleni erőszak minden formájának visszaszorítására. A nők elleni erőszakkal foglalkozó szervezetek és más emberi jogi szervezetek Európa-szerte azt üzenik, itt az ideje megtenni a szükséges lépéseket az Egyezmény aláírásáért, ratifikálásáért és alkalmazásáért. Magyarország 2014-ben aláírta az Egyezményt, annak a ratifikálására – amelynek következtében jogilag is kötelezővé válna – azonban, azóta sem került sor. 2021. májusában a magyar kormány mondvacsinált okkal utasította el az egyezmény ratifikációját és kötelező hatályba helyezését.

Óriási lelki teher az erőszak, melynek súlya akár az áldozatok egész életét végigkíséri. Az emberi jogok – mint pl. a méltósághoz, élethez, a szabadsághoz és a biztonsághoz való jog – minden ember elidegeníthetetlen alapvető joga. A családon belüli erőszak jelensége, illetve az erőszakot elszenvedő elkövető megítélése körüli tévhitek és előítéletek sokszor megnehezítik a megelőzést és a beavatkozást. A jelenség nem magánjellegű események sorozata, amely az elkövetők és az áldozatok vétkességéből vagy elégtelen konfliktuskezelési szokásaiból fakad, hanem egy társadalmi gyökerű probléma. A nők férfiakhoz viszonyított alávetett helyzetének magánéleti tükröződése. Az erőszak nem velünk született, hanem tanult és választható viselkedés. A nemi szocializáció során a férfiak megtanulják, hogy mit engedhetnek maguknak. Mindannyiunk felelőssége, hogy megkérdőjelezzük és újraírjuk ezeket a szabályokat, és a következő generációk számára egyértelművé tegyük, az erőszak elfogadhatatlan, bárki is követi el.

Az erőszak a gúnyos megjegyzéstől, a fenyegetéstől a gyilkosságig is fajulhat. Megkülönböztetünk szóbeli, lelki, testi, szexuális és gazdasági-társadalmi erőszakot. Az erőszak áldozatai legtöbbször a nők és a gyermekek. Ha az elkövető közvetlenül nem is bántja a gyermekeket, ők akkor is sérülnek, az anya bántalmazása lerombolja biztonságérzetüket.

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.