Home / Egyéb / Nálunk a legkilátástalanabb a szegények helyzete az EU-ban

Nálunk a legkilátástalanabb a szegények helyzete az EU-ban

Átlagosan havi 67 050 forintból élnek Magyarországon a szegények.

“A legutóbbi adatok szerint Magyarországon kívül nincs olyan ország az EU-ban, ahol nagyobb lenne a szegények kilátástalansága, reménytelensége a jövedelmi helyzetük felzárkózását illetően” – írja az mfor.

Mint írják, míg hazánk a szegénység rés mértékét tekintve eddig valahol a tagállamok mezőnyének második felében végzett, a 2020-as rangsorban az abszolút utolsó helyen végeztünk.

A szegénységi rés megmutatja, hogy a szegények átlagos jövedelme milyen mértékben marad el a szegénységi küszöbtől, vagyis a medián átlagjövedelem 60 százalékának megfelelő összegtől. Minél magasabb a szegénységi rés, annál nagyobbak az anyagi különbségek, annál kisebb a szegénységből való kitörés esélye.

 2020-ban a szegénységi küszöb 105 259 forint volt, az ez alatti jövedelemmel rendelkezők átlagos jövedelme ettől 36,3 százalékkal maradt el tavaly, vagyis átlagosan 67 050 forintból élnek Magyarországon a szegények – írja az mfor.

Megjegyzik: az ezredfordulóig visszamenőleg sosem volt példa ennél nagyobb szakadékra a szegénységi küszöb és a szegények átlagjövedelme között.

(forrás)

About regio34

Check Also

A rendvédelmi dolgozók 30, a tűzoltók 40 százaléka nincs beoltva

 Az oltásra december 15-ig kapnak haladékot, ha eddig nem oltatják be magukat a munkavállalók, akkor fizetés nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük