Home / Egyéb / Hetek alatt felszámolják a városi kórházak maradék függetlenségét

Hetek alatt felszámolják a városi kórházak maradék függetlenségét

Még az idén minden pénzügyi jogosítvány a megyei kórházakhoz és a centrumkórházakhoz kerül.

Többségében decemberig, de januárra legkésőbb szinte valamennyi városi kórház elveszti gazdasági önállóságát – írja szerda reggeli cikkében a Népszava.

Az „integráció” során hatvan-hetven kórház gazdasági, közbeszerzési és személyügyi, valamint informatikai feladatai kerülnek át a megyei kórházakhoz, a Fővárosban pedig a centrumkórházakhoz.

Az egyes városi kórházak megőrzik főigazgatóságukat, de a pénzügyi szervezetük és önállóságuk lényegében megszűnik.

A cikk szerint az átstrukturálás pontos menetrendjét múlt héten kapták kézhez a centrumkórházak illetékesei, ebben pedig az országos kórházi főigazgató azzal magyarázta a lépést, hogy “a városi intézmény főigazgatója munkaidejének azon részét, amit eddig a működtetéssel töltött, ezentúl a betegellátás színvonalának növelésre tudja majd fordítani”.

A Népszava szerint a városi kórházak „integrálása” megtörtént a járvány alatt, a pénzügyi jogosítványok átcsoportosítása viszont még folyamatban van.

Budapesten a folyamatot bonyolítja, hogy a négy centrumkórházhoz, a Dél-Pestihez, az Észak-Közép Budaihoz (egykori Szent János) és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjához sorolták be az összes fővárosi és a Pest-megyei fekvő-betegellátót is.

A Szent Imre kórház megőrzi önállóságát, mert ez az intézmény szolgáltatja majd az épülő szuperkórház, a Dél-budai Centrumkórház szakmai kapacitásait, és nem részei a folyamatnak az orvosképzést folytató egyetemek, valamint a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alatt működő Honvédkórház alá rendelt Uzsoki sem.

Az érintett egészségügyi vezetők érthetően nem lelkesek. A lap példaként azt hozza fel, hogy nem valószínű, hogy „a budapesti Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet menedzsmentje gyorsan és rugalmasan lesz képes reagálni arra, ha eltörik egy vízcső a Veszprém megyében lévő farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben”.

A Dél-Pest Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézethez például az átszervezés során összesen 5667 ágyat és évente 56,2 milliárdos költségvetést rendeltek, lévén hozzájuk tartozik a Bajcsyt, a Jahn Ferenc Dél-Pesti kórház, a Péterfy, és több vidéki városi kórház is.

A Népszavának egyetlen főigazgató sem mert névvel nyilatkozni, de többen szóvá tették, hogy a sajtó alig foglalkozik az átalakításokkal.

Általános vélekedés egyébként a főigazgatók körében, hogy az átstrukturálás inkább többe fog kerülni, mint kevesebbe, mert az ellátórendszer lassabban és nehézkesebben működik majd ebben a formában – tekintettel többek közt arra, hogy az irányító kórházak vagy a megyei intézmények pénzügyi vezetőinek saját kórházaik felügyelete is épp elegendő problémát jelent. Azáltal, hogy a döntéseket nem helyben, a városi kórházakban hozzák majd, bonyolódik majd az ügyintézés, és van, aki szerint ez akár a betegellátás rovására is mehet.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.