Home / Egyéb / Egy csésze nyugalom: stresszcsökkentés természetesen

Egy csésze nyugalom: stresszcsökkentés természetesen

Rengetegféle teát termesztenek, illetve számos növényből készítenek teát, az egyik legősibb és talán legismertebb, a hagyományos teacserjéből készült zöld tea.

Kínában már vagy négy évezrede isszák. Indiában nemzeti ital, és kizárt, hogy vendégségben ne kínáljanak meg vele. Japánban külön szertartások kapcsolódnak a fogyasztásához. Oroszországban a tea magas ára miatt sokáig luxuscikknek számított, csak a XX. században terjedt el igazán, azóta viszont az orosz otthon is elképzelhetetlen a teafőző szamovár nélkül.

A zöld tea egyik legismertebb hatóanyagáról, a L-teaninról pedig azt feltételezik, hogy befolyásolja az agyban a gamma-amino-vajsavnak, egy fontos agyi ingerületátvivő anyagnak a szintjét, ami a kérgi neuronok gátlása révén fejti ki stresszoldó hatását.

Egy friss kutatás1 eredményei szerint a magyarok közel négytizede (37%) tudatosan próbál a stressz ellen védekezni, többek között zöld teával is. Meglepő, de a zöld teát többen kedvelik, mint a hagyományos (fekete) teát, mert az előbbi egészségesebb (58%), természetes (57%), finomabb (36%), és jobban hat.

Hasonló célokra használják évezredek óta az Ázsiában és Észak-Európában elterjedt rózsagyökeret is (a tudományos körökben Rhodiola rosea néven ismert növény nem rokona a rózsaféléknek), amelyet egyes országokban még az űrhajósok, illetve az élsportolók koncentrálóképességének javítása érdekében is alkalmaztak.

(forrás)

About regio34

Check Also

MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.