Home / Egyéb / 2018-BAN EZEN A NAPON ZAJLOTT MAGYARORSZÁGON A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI NYOLCADIK ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS

2018-BAN EZEN A NAPON ZAJLOTT MAGYARORSZÁGON A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI NYOLCADIK ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS

Kamupártok, törvénysértések, törvénysértésgyanús esetek tömkelege a kampányban és a választáson. 13 választáson indult egy százalék alatti, alapvetően ismeretlen párt egyike sem fizette vissza a rájuk eső összesen két és fél milliárd forint kampánytámogatást.

A Transparency International Magyarország és a Political Capital számításai szerint 3 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságtól is messze elmaradó tizennégy kamupárthoz, mely összeg a módosított szabályok szerint visszakövetelhető ugyan a pártoktól, akár a pártvezetők magányvagyona fejében is, csakhogy ezt az összeget készpénzben juttatták el a pártokhoz a javasolt kincstári kártya helyett, mely garantálta volna, hogy a pénzzel felelősen gazdálkodjanak. A visszakövetelés így viszont kétséges kimenetelű és költséges procedúra is lehet. A NAV közleménye szerint mindössze 8169(!) forintot tudott behajtani a kamupártok többmilliárdos tartozásaiból.

  • A Fidesz-KDNP több alkalommal a szülők hozzájárulása nélkül használt fel óvodás gyermekeket a kampány során, illetve a kampány hivatalos kezdete előtti hetekben. Március 29-én, az országos listát állító pártok jelöltjeivel kibővült Nemzeti Választási Bizottság emiatt 350 ezer forintos büntetést rótt Orbán Viktorra és eltiltotta a további jogsértéstől.
  • A Kúria határozatban mondta ki, hogy a választás napján törvénytelenül, szervezetten szállítottak autóbuszokkal szavazati joggal rendelkező ukrán-magyar kettős állampolgárokat magyarországi szavazókörökbe, akiket korábban fiktív magyar lakcímekre jelentettek be. Az érintett szavazókörökben azonban nem rendelték el az eredmények megsemmisítését, és a választás megismétlését, mert a választási alapelvek sérelme ehhez nem elegendő, és a bizonyítékként megjelölt, Hír TV által készített felvételek alapján nem tudták megállapítani a jogsértés mértékét. Később az ügyészség is megállapította a törvénysértést, Polt Péter főügyész közleménye szerint 2019. január 28-ig 370 ügyben indult nyomozás, ebből 32 esetben még a felderítési, 27 ügy a vizsgálati szakaszban van, 156 esetben vádemelés történt, azaz bírsági szakaszba ért az ügy, 106 esetben született jogerős ítélet.
  • A Nemzeti Választási Bizottság határozatban mondta ki, hogy Nyírkércs 1. sz. szavazókörben a helyi szavazatszámláló bizottság megsértette a választási törvényt azzal, hogy 12 választópolgár számára két egyéni szavazólapot adott át egy egyéni és egy listás helyett. Emiatt kb. 85 szavazatot kellett érvényteleníteni, mert a törvények értelmében minden egyéni jelölttől 12 szavazatot (ha ennél kevesebb szavazatot szerzett a jelölt, akkor az összes rá érkező voksot) le kellett vonni.
  • 2019 februárjában Polt Péter legfőbb ügyész közölte, hogy a parlamenti választásokkal összefüggésben 249 nyomozást rendeltek el, jellemzően választás rendje elleni bűncselekmény, hamis magánokirat felhasználása, illetve költségvetési csalás gyanúja miatt. A fenti időpontig 50 ügyben megszüntették a nyomozást, 42-ben felfüggesztették, mert az elkövetők kilétét nem tudták kideríteni, 151 eljárás még folyamatban volt, 2 tartott bírósági szakaszban és 4 ügyben született bírósági ítélet.
  • 2020 augusztusában 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy Somogy megyei férfit, aki a jelöltként kapott egymillió forintos állami támogatást nem kampánycélokra fordította, hanem családi kiadásaira.

(forrás)

About regio34

Check Also

ÁPRILIS 16. A HOLOKAUSZT MAGYARORSZÁGI ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA

1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Az első gettókat a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük