Home / Egyéb / Nyitni kell, mert Orbán azt mondta

Nyitni kell, mert Orbán azt mondta

Nagy Péter véleménycikke

Mielőtt velősen kifejteném a gondolataimat pár dolgot szeretnék tisztázni.

Először is ezek a saját gondolataim. Se virológus, se infektológus, se semmilyen egészségügyi szakember nem vagyok, de itt élek ugyanúgy, mint mindenki és ugyanazokkal a problémákkal szembesülök, mint a többség.

Látom, mi folyik az országban és látom a jó és rossz nemzetközi példákat is. A másik, kevésbé fajsúlyos megjegyzésem, hogy rendkivül “bájosnak” találom, hogy úgy a kormány, mint az ellenzék jelentős része újranyitásnak nevezi a most már a mindennapjaink részét alkotó korlátozások enyhítését.

Orbán Viktor ma hozott egy 100 %-ban politikai döntést, miszerint holnap korlátozottan nyithatnak az üzletek és a szolgáltatások is elérhetőek lesznek, emellett az éjszakai kijárási tilalom kezdeti ideje is kitolódik.

A döntés oka, hogy megvan a 2 és fél milliomodik beoltott. A miniszterelnök korábban ezt a célt tűzte ki, ami meg is valósult. Ugye ezt értjük? 2, 5 millió magyar kapta már meg az első (!) oltást, tehát holnap nyitni kell és kész.

Normálisan működő országban az esetszámok csökkenéséhez és a teljes védettséghez kötik a lazításokat, itt meg a miniszterelnök mond egy számot és ahhoz.

A gazdasági részt most nem érinteném.

Egy év alatt többször említettem, hogy az elmúlt évtized oppurtunista, átgondolatlan gazdasági-és társadalompolitikája most üt vissza.

A Covid által nagyon sújtott Nagy-Britanniában 1 hét alatt volt annyi elhalálozás, mint nálunk egy feketébb napon. Ott a lakosság jelentős része már átesett mindkét oltáson. Boris Johnson is a nagyotmondásról és helyenként a populista megnyilvánulásairól híres, mégsem nyitnak a britek, sőt nyárra jósolnak enyhítéseket.

Orbán egyfajta erkölcsi csatát nyert a “vakcinaháborúban” az EU-val szemben. Saját híveinek most fel tud mutatni egy zsákmányolt hadijelvényt, sőt még a hatpárti ellenzéki együttműködést is bevallásra késztette.

Orbán jól látja a számokat (de szereti mostanság ezt a szót). Látja, hogy a feszült országban nimbusza csökken, tábora apad. Az oltási rendszer etalonjának tartott Izraelben jelenleg kormányválság van, mint ahogy a példátlan szigorításokat alkalmazó Szlovákiában is.

Az egészségügyi szakértők véleményét partvonalra tevő döntéseket úgy látom, mint amikor 4 államtitkár hatalmas pompa mellett átad egy 100 méteres földutat, amihez aztán hozzá se szagol senki. A pillanat uralva, más pedig egyáltalán nem számít.

Jövő áprilisban Magyarország népe választ…

About regio34

Check Also

2003-BAN EZEN A NAPON NÉPSZAVAZÁSON DÖNTÖTT MAGYARORSZÁG AZ EU-TAGSÁGÁRÓL

Az országos népszavazás a maga 45,62 részvételi százalékával eredményes volt, és az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76%-a támogatta …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük