Home / Egyéb / Egy hónap alatt 88 ezer fővel, 467 ezerre nőtt a munkaerő-tartalék Magyarországon a koronavírus-járvány második hullámának hatására.

Egy hónap alatt 88 ezer fővel, 467 ezerre nőtt a munkaerő-tartalék Magyarországon a koronavírus-járvány második hullámának hatására.

A KSH adatai szerint 2021 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 537 ezer fő volt, ami az előző év azonos időszakához képest 55 ezer fővel kevesebb – közölte a KSH.

A munkanélküliek száma 238 ezer fő volt, ami az előző év azonos időszakihoz képest 54 ezer fővel magasabb.

A KSH honlapjára felkerült az úgynevezett munkaerő-tartalék – tágan értelmezett munkanélküliség – alakulása is. Ez azt mutatja, hogy a tartalék magasabbra emelkedett egyetlen hónap alatt, mint amilyen magasan a koronavírus-járvány első hullámában volt, amikor kijárási korlátozás és lezárások okoztak hatalmas gazdasági visszaesést. Ebbe a munkaerő-tartalékba tartoznak a munkanélküliek, illetve azok, akik dolgozni szeretnének, de hivatalosan nem felelnek meg a munkanélküliség kritériumainak (mert pl. nem keresnek állást 4 hete vagy nem tudnak azonnal munkába állni mondjuk a vírushelyzet miatt).

A MUNKAERŐTARTALÉK 476 EZER FŐT TETT KI, VAGYIS A TÁGAN ÉRTELMEZETT MUNKANÉLKÜLISÉG HATALMAS MÉRTÉKBEN EMELKEDETT.

Összességében tehát a munkaerőtartalék drasztikus mértékben emelkedett, egy hónap alatt 88 ezer fővel, ilyen nagy ugrásra még a járvány első hullámában sem volt példa. A munkaerő-tartalék ezzel már magasabb szinten van, mint tavaly tavasszal. A következő időszakban várthatóan nem fog javulni a munkaerőpiaci helyzet.

(forrás)

About regio34

Check Also

Brutális élelmiszerdrágulás jön Magyarországon

A takarmányárak emelkedése miatt elkerülhetetlen lesz, hogy emelkedjen a hús, a tej, a tojás, valamint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük