Home / Egyéb / Alkotmánybírósági döntés született: alaptörvény-ellenes az iskolaérettségi törvény

Alkotmánybírósági döntés született: alaptörvény-ellenes az iskolaérettségi törvény

Az Alkotmánybíróság 2021. június 30-i hatállyal meg is semmisítette a törvényt.

Az iskolaérettség megállapítása elsősorban a szülők joga, így alaptörvény-ellenes a köznevelési törvény azon rendelkezése, amely kizárja a négy és öt éves kor közötti gyermekek esetében az óvodalátogatás alóli felmentést.

A döntés szerint a felmentési lehetőség nélküli, kötelező óvodáztatás nem csak a szülői jogokat, hanem a gyermek fejlődéshez való jogát is sérti. Hozzátették: az esetek döntő többségében az óvodai nevelés szolgálja a legjobban a gyermekek érdekét 4 és 5 éves koruk közt, azonban olyan egyedi élethelyzetek is előfordulhatnak ebben az életkorban, amelyek a családi környezetben történő nevelést indokolják.

Az Alkotmánybíróság emellett a hatéves kortól kötelező beiskolázással, valamint az iskolaérettség megállapításának új eljárásrendjével kapcsolatban egy mulasztást is észrevett. Ha a szülők nem, vagy nem megfelelően nyújtják be a megadott határidőig az iskolahalasztási kérelmeket az Oktatási Hivatalnak, akkor a gyerekek automatikusan, életkoruknál fogva meg kell kezdeniük az iskolát – akkor is, ha valójában még nem érettek rá.

Az AB szerint ilyenkor az óvoda javaslata alapján, vagy más, arra alkalmas módon is lehetőséget kell adni arra, hogy a nyilvánvalóan nem iskolaérett gyerekek iskolakezdését egy évvel elhalasszák, úgy is, ha a kérelmet a szülők elmulasztották, vagy nem megfelelően terjesztették elő.

(forrás)

About regio34

Check Also

Brutális élelmiszerdrágulás jön Magyarországon

A takarmányárak emelkedése miatt elkerülhetetlen lesz, hogy emelkedjen a hús, a tej, a tojás, valamint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük