Home / Egyéb / 143 ÉVE EZEN A NAPON SZÜLETETT ADY ENDRE

143 ÉVE EZEN A NAPON SZÜLETETT ADY ENDRE

1877. november 22-én Érmindszenten született a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. A magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja.

A műveltségről, irodalomról írt cikkei a fejlődést és a haladást sürgetik. Költészetének témái az emberi lét minden jelentős területére kiterjednek. Hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai. A szerelemről vagy a szülőföldjéről írt versei éppoly lényeges kifejezései az emberi létnek, mint a szabadság, az egyenlőség, a hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költeményei.

Ady politikus költő és újságíró is volt, nagyon markáns véleményekkel, amelyek már életében erősen megosztották olvasóit. Ezt ő maga cseppet sem bánta, igen tudatosan építette fel és ápolta azt a művészi arculatot, amely olyannyira egyénivé és megkülönböztethetetlenné tette őt.

Ady Endre nagyon hamar felismerte a modernség válságának, a modern ember útkeresésének súlyos terheit, tudatosítva magában, hogy

jó lenne a régi, megszokott, áttekinthető világban élni, de a visszatérés lehetetlen, mert „minden egész eltörött”, mondta ki ítéletét.”

About regio34

Check Also

NE CSÚSSZON KI A KEZÉBŐL AZ IRÁNYÍTÁS!

A következő napokban továbbra is csapadékra kell számítani megyénkben, ami megnehezíti a közlekedést és balesetveszélyes …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük