Home / Egyéb / A szén-monoxid mérgezés megelőzhető

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető

Ne bízza a szerencsére saját és családtagjai biztonságát! Ma már a hazai háztartások nyolcvan százalékában van szén-monoxid-érzékelő.

 A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol alkalmaznak ilyen készüléket, kevesebben és kisebb fokban sérülnek meg a szén-monoxid miatt. A balesetek egyszerűen megelőzhetőek, ennek ellenére minden évben áldozatokat szed a mérgező gáz. Ne bízza a szerencsére saját és családtagjai biztonságát!

Miért veszélyes a szén-monoxid?

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegővel jól keveredő, mérgező gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek összetéveszthetőek az influenzaszerű megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés (vízmelegítő, kazán, bojler, konvektor, különböző kályhák, kandallók, cserépkályhák) a megfelelő szellőzés és levegő-utánpótlás hiánya miatt nem kap elég oxigént.  Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. 

A szén-monoxid mérgezést megelőzhetem, ha: 

  1. Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket!
  2. Elengedhetetlen a megfelelő levegő-utánpótlás. Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni.
  3. Ellenőriztesse kéményét, éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével!

Szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt, mert váratlan meghibásodás akkor is előfordulhat, ha a szükséges megelőző felülvizsgálatokat elvégeztettük!

(forrás)

About regio34

Check Also

Több mint százezer alsó tagozatos maradt otthon az iskolanyitás napján

A tegnap reggel indított országos felmérésben részt vevő szülők, tanárok és diákok beszámolói alapján az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük