Home / Egyéb / November 1. – Mindenszentek napja

November 1. – Mindenszentek napja

Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket.

Történetét legalább a hetedik század elejéig vissza lehet vezetni, amikor IV. Bonifác pápa kijelölt egy napot, amikor az összes mártírról megemlékeztek. A következő évszázadok folyamán az ünnepet kiterjesztették az összes szentre és a napját november elsejére tették. 

Az évek múlásával az ünnep egy olyan időszakká alakult át, amikor az emberek lerótták tiszteletüket az elhunyt szeretteik előtt és imádkoztak értük=

Manapság mindenszentek napja a családoké, valamint annak az ideje, hogy kegyelettel adózzunk a megboldogultak emlékének.  

A családok együtt mennek a temetőkbe, ahol szeretteik nyugszanak. Gyertyákat gyújtanak a néhai rokonok és más holtak emlékére, így az ünnep idején gyertyafény világítja meg az egyébként sötét őszi éjszakákat. Csodálatos látvány, fényességet hoz a komor ünnepbe.

A gyertyákon kívül virágokat vagy koszorúkat is szokás elhelyezni a sírokon. Ilyenkor sokféle virág látható a temetőkben, de a halottak tiszteletére megfelelőnek tartott, népszerű temetői virág, a krizantém, különösen elterjedt mindenszentek napján. Habár nagy gondot fordítanak a hozzátartozók sírjaira, az emberek a közéleti személyiségek temetkezési helyeit is feldíszítik, és azokét is, akiket elfelejtettek.

Mindenszentek napját a családok együtt töltik és megemlékeznek a halottakról, de ez egyben vallási ünnep is. A római katolikusok számára az ünneplés fontos része a mise.

About regio34

Check Also

ÁPRILIS 16. A HOLOKAUSZT MAGYARORSZÁGI ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA

1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Az első gettókat a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük