Home / Egyéb / Ma van a Rubik kocka napja

Ma van a Rubik kocka napja

1976. október 28-án került közzétételre a RU0158 ügyiratszámú „Térbeli logikai játék” című szabadalmi bejelentés, amely később a legsikeresebb magyar találmánnyá vált „bűvös kocka” vagy „Rubik-kocka” néven.

Ifj. Rubik Ernő szabadalmaztatta ezt a fantasztikus magyar találmányt. Eredetileg oktatási célra, térbeli mozgások szemléltetéséhez építette a Bűvös kockát. Az egyes részeket azért jelölte meg külön színekkel, mert így jobban láthatóvá vált az egymáshoz viszonyított mozgásuk. A feltaláló – saját bevallása szerint – csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nem kizárólag az eredeti célra alkalmas, hanem remek logikai játék is. Rubik Ernő tökéletesen ráérzett a kockában rejlő üzleti lehetőségre, hiszen a szabadalom utáni évben közel egymillió Bűvös kocka talált itthon gazdára, a későbbiekben pedig világszerte elérte máig is töretlen hírnevét.

About regio34

Check Also

1992-ben ezen a napon avatja fel Göncz Árpád a restaurálás után felállított Turul szobrot

Európa legnagyobb ércmadara a tatabányai Turul-emlékmű. A szobormadár szárnyainak fesztávolsága 15 méter. Részlet az államfő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük