Home / Egyéb / 5 jel, hogy legyengült az immunrendszer

5 jel, hogy legyengült az immunrendszer

Az immunrendszer gyengüléséről számos tünet árulkodhat.

A szervezet szinte folyamatosan ki van téve a baktériumok és vírusok okozta fertőzések kockázatának, ezért az erős immunrendszer egész évben nélkülözhetetlen a betegségek megelőzése érdekében. A szervezet védekezőrendszerének legyengülését nem csupán egy erős fertőzés jelzi, akadnak olyan apróbb tünetek, amelyek ugyancsak felhívják a figyelmet az immunerősítés fontosságára és időszerűségére.

Emésztési zavarok

A betegségek elleni védekezés legfontosabb terepe a bélflóra: az emésztőrendszerben megtalálható jótékony mikroorganizmusok a kutatások szerint nagyjából 70%-ban felelősek a fertőzések elkerüléséért. A bélbaktériumok kevés mennyisége egyenes utat jelent a megbetegedésekhez, a vírusfertőzésekhez, az egyensúly megbomlására utalnak egyes emésztési, felszívódási zavarok, így a gyakori hasmenés, székrekedés is.

A bélbaktériumok sokszínűségének megőrzését és az immunrendszer hatékony működése probiotikus és prebiotikus hatású ételek fogyasztásával is támogatható. 

Gyakori fáradtságérzet

Nagyon egyszerű tünetekkel is járhat az immunrendszer gyengülése, ilyen a gyakran fellépő vagy hosszasan elhúzódó fáradtságérzet. Ha az ember a megfelelő mennyiségű pihenés ellenére is folyamatosan kimerültnek érzi magát, a háttérben a védekezőrendszer fertőzésekkel folytatott küzdelme is állhat.

A fáradtságérzet hátterében gyakran áll a B12-vitamin vagy a vas hiánya, amely tápanyag-felszívódási zavarra is utalhat, és hatásukra szintén kialakulhat a gyengébb immunitás.

Krónikus stressz

Az állandó stressz hosszú távon a szervezet védekezőképességét is rombolja, gyengítve az immunrendszer fertőzésekre adott reakcióit, a stressz csökkenti a testben található limfocita fehérvérsejtek szintjét, amelyek pedig felelősek a vírusok, baktériumok leküzdéséért is.

Gyakori betegeskedés

Talán a legnyilvánvalóbb tünete az immunhiánynak a gyakori megbetegedés: a bakteriális, gombás fertőzéseket az erős immunrendszer legtöbb esetben képes legyőzni, ám a folyton kiújuló felfázás, a megfázást követő nehéz gyógyulás mind-mind jelzi, hogy megborult a védekezés egyensúlya.

A gyakori fülgyulladás, az évente többszöri tüdőgyulladás, arc-, homloküreg-, orrmelléküreg-gyulladás is rendkívül beszédes jel, és akkor is fontos gyanakodni, ha évente minimum kettő antibiotikumos kezelés szükséges az egyes betegségek legyőzése érdekében.

Gyakori afta

A szájban, az ínyen vagy száj környékén kialakult afta esetenként egy külső sérülés hatására alakul ki, de az immunrendszer gyengülésének tünete is lehet, valamint utalhat a tápanyagok, így a vas-, a folsav-, a B1- és B12-vitamin hiányára is.

Az afta kialakulása esetén is a T-limfociták lendülnek működésbe válaszreakcióként, így bár gyors házi praktikákkal orvosolható a tünet, az immunerősítés elengedhetetlen fontosságú ilyenkor is. Ráadásul a mechanikai sérülések is sokatmondó tünetek lehetnek: a lassú sebgyógyulás, az elhúzódó regeneráció is az immunsejtek hiányát jelzi.

(forrás)

About regio34

Check Also

134 éve ezen a napon felavatták a szabadság szobrot New Yorkban

Az alkotás azóta is az USA és a szabadság jelképe. A francia nép adományozta Amerikának …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük