Home / Egyéb / 323 éve ezen a napon A Zentai csatában a szövetséges sereg Savoyai Jenő herceg vezetésével győzelmet aratott a török hadakon.
A zentai csata. (Eisenhut Ferencz festménye után).

323 éve ezen a napon A Zentai csatában a szövetséges sereg Savoyai Jenő herceg vezetésével győzelmet aratott a török hadakon.

A zentai csata, 1697. szeptember 11-én a török hódoltság alatti magyarországi területek visszafoglalásának egyik legjelentősebb és legvéresebb csatája volt

Savoyai Jenő a tiltó parancs ellenére ráküldi 65000-es seregét a Zentánál épített pontonhídon visszavonuló II. Musztafa szultán kb. 100000-es seregére, miáltal 2 óra leforgása alatt megsemmisítő vereséget mér a kaotikusan védekező és menekülő Oszmán hadra.

Ez volt az előidézője a Karlócai békének (1699. 01. 26.), miáltal a törökök Bánát kivételével kivonultak Magyarország területéről. Bécsben létezik egy diadalív, amin e szöveg áll: “1697. 09.11. A Zentánál megmentett Bécs városa”

About regio34

Check Also

ŐRIZETBE VETTÉK A RENDŐRÖK A CSERBENHAGYÓ SOFŐRT

Ittasan okozott balesetet egy férfi Tárkány közelében, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. Az elgázolt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük