Home / Egyéb / Szigetvár ostroma, Zrínyi kirohanása

Szigetvár ostroma, Zrínyi kirohanása

Szigetvár városa nem csak hazánk, hanem egész Európa történelmében nagy szerepet játszik, ugyanis az 1566-os hősies várvédésnek köszönhető, hogy a török haderő nem tudott tovább vonulni a kontinens belsejébe.

Az ostrom során Zrínyi Miklós várkapitány és maroknyi serege állt szemben Szulejmán szultánnal és százezres haderejével. A törökök az ostromot a vár körüli vizesárok lecsapolásának megkezdésével indították, ugyanis ez jelentős szerepet kapott a védelemben, amit meg akartak szüntetni.

A vizesárok mellett a szigetvári vár erősségét az jelentette, hogy földvárról volt szó, ami jobban ellenállt a lövedékeknek. A várvédők négy hónapra elegendő élelemmel, hadianyaggal voltak felszerelve.

Az előőrsök augusztus első napjaiban megjelentek a vár körül, és nem sokkal utána elkezdődött maga az ostrom is. A vár újváros részét hamar elfoglalták a törökök, így a védők a kisebb óvárosba szorultak vissza. Nem sokkal később az óvárosból is visszaszorultak a várvédők, és már csak a belső várat tudhatták irányításuk alatt.

Szeptember elején életét vesztette Szulejmán szultán, azonban ezt eltitkolták az ostromló sereg elől, mivel attól féltek, hogy halálhíre rossz hatással lesz az ostromra.

Szeptember hetedikére a belső várnak csak egy kis vizes árka volt, így nem lehetett már tartani, így a maradék sereg kitört a várból, és életüket vesztették.

Zrínyi hősi halála azóta is a hűség és a hazaszeretet példája.

About regio34

Check Also

ÁPRILIS 16. A HOLOKAUSZT MAGYARORSZÁGI ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA

1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Az első gettókat a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük