Home / Egyéb / NYOLCNAPONTA EGY GYEREK TŰNIK EL MAGYARORSZÁGON

NYOLCNAPONTA EGY GYEREK TŰNIK EL MAGYARORSZÁGON

Mellbevágó, egyben elgondolkodtató adat, hogy hazánkban nyolc-tíz naponta eltűnik egy kiskorú. Gyerek. A döbbenetes statisztikát a nyoma veszett felnőttek száma még inkább rontja. 

Belegondolni is szörnyű, min megy keresztül az az édesanya vagy édesapa, akinek a gyermeke minden látszólagos előjel nélkül, egyik napról a másikra, önszántából elmegy otthonról és nem tér haza, vagy éppen akarata ellenére hurcolják valahová. Nem tudni, él-e még vagy már halott, bántja-e őt valaki, viszontláthatják-e még valaha… elviselhetetlen kétely. Szívfacsaró, mégis létező jelenség, ami bárkivel megtörténhet, akinek gyerekei, szülei, testvérei vannak.

Magyarországon évente körülbelül húszezer eltűnést jelentenek be. Ezeknek a fele néhány napon belül magától megoldódik, körülbelül ötezer eset végére azonban csak hónapok múlva kerül pont.

Évente nagyjából ötszáz ember tűnik el nyom nélkül úgy, hogy aztán évekig semmiféle jelet nem ad magáról, esetleg soha többé nem hallanak felőle. Az esetek túlnyomó többségében egyszerűen rejtély, hova tűnhetnek ezek a személyek. Ezzel párhuzamosan évente több mint száz azonosítatlan holtestre bukkannak, illetve továbbra is létezik ember-, illetve szervkereskedelem.

A hazánkban bejelentésre kerülő évi húszezer eltűnt személy csaknem hetven százaléka fiatalkorú. Nyomasztó, elkeserítő adatok. 

Ahhoz, hogy hazánkban csökkenjen az eltűnt emberek száma, egy igen sokrétű, számos problémát közrefogó, globális gondolkodást igénylő feladat. Ami biztos, hogy a családi összetartásnak hatalmas ereje van. Egy gyermek életében elengedhetetlenül fontos az anyai és az apai szeretet fizikai és mentális megnyilvánulása, hogy tudja a gyermek: bármilyen butaságot követ el, a családja körében biztonságban van, és sosem lehet megoldás az, hogy szó nélkül világgá megy. Központi szerepet kap ebben a kommunikáció, ami tulajdonképp minden jó kapcsolatnak az alapja. A valós veszélyekről, a különböző fenyegetettségekről életkoruknak megfelelően muszáj beszélgetni a gyerekekkel.

Ezzel párhuzamosan a társadalmi felelősségvállalásról sem szabad megfeledkeznünk: jó szívvel figyelni másokra, ítélkezés nélkül kezet nyújtani a bajbajutottaknak, őszinte kérdésre nyitni a szánkat, törődni mások örömével és bánatával, valamint nyitott szemmel és lélekkel járni. Nem szemet hunyni, ha baljós jeleket látunk. Azt hiszem, ez mindannyiunk kötelessége.

(forrás)

About regio34

Check Also

2003-BAN EZEN A NAPON NÉPSZAVAZÁSON DÖNTÖTT MAGYARORSZÁG AZ EU-TAGSÁGÁRÓL

Az országos népszavazás a maga 45,62 részvételi százalékával eredményes volt, és az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76%-a támogatta …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük