Home / Egyéb / Fejenként évi 68 kg élelmiszert dobunk ki

Fejenként évi 68 kg élelmiszert dobunk ki

Az uniós átlag körülbelül 92 kg/fő/év. A pazarlásban a tehetősebb országok járnak élen.

2020-ban a háztartási hulladék mintegy 25 százalékát teszi ki az élelmiszer, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) becslése szerint a globális élelmiszer ellátási láncban a megtermelt élelmiszerek majdnem harmada végzi hulladékként. 

A probléma okát a fejlődő országokban leginkább az agráriumban keletkező veszteségek, míg a fejlettebb régiókban a háztartások pazarlása okozza, ráadásul Európában a különböző háztartások az élelmiszerláncban keletkező veszteségek 53 százalékáért felelősek.

Elkerülhetetlen kontra elkerülhető hulladék

De mely hulladékokat nevezhetjük pazarlásnak, és melyeket nem? Alapvetően két csoportot különböztethetünk meg a felosztás során: vannak az elkerülhetetlen élelmiszer-hulladékok, mint a tojáshéj, a csirkecsont, és vannak az elkerülhetőek, mint például a megpenészedett tejföl. Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy az elkerülhető élelmiszer-hulladékot tartjuk tulajdonképpen pazarlásnak, aminek nagy részét a fogyasztásra kész ételek teszik ki (ezek előállítása alapvetően jóval megterhelőbb környezeti szempontból), míg második helyen a pékáruk végeztek, őket követik a zöldségek és gyümölcsök.

Maradék nélkül a pazarlás ellen

Az élelemiszer-hulladék mértékének problémájára az elsődleges megoldást a háztartásokon belüli fölösleges hulladékunk csökkentése jelentheti. Ehhez viszont elengedhetetlen szemléletformálás, melyet már gyerekkorban el kell kezdeni. Erre törekszik hazánkban a Nébih által koordinált Maradék nélkül élelmiszer-pazarlás megelőzési programja. A kampány legfontosabb üzenete, hogy törekedjünk a tudatos tervezésre: ne vásároljunk többet, ne főzzünk többet és ne szedjünk többet, mint amennyit el tudunk fogyasztani maradék nélkül.

(forrás)

About regio34

Check Also

NE CSÚSSZON KI A KEZÉBŐL AZ IRÁNYÍTÁS!

A következő napokban továbbra is csapadékra kell számítani megyénkben, ami megnehezíti a közlekedést és balesetveszélyes …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük